Ingezonden brief: De crimefighters in de gemeenteraad

Carel Groothengel, trouw bezoeker van alle gemeenteraadsvergaderingen, is weer eens in de pen gekomen. In zijn open brief aan deze site werpt hij een cynische blik op het CDA. Groothengel, die als schaduwfractielid op de lijst prijkt van de PvdA, verwijt de grootste partij dat ze te weinig in bepaalde kernen komen.

Gemeentehuisavond

De crimefighters in de gemeenteraad

Er is gelukkig een partij in de gemeenteraad die steevast aan de bel trekt als onze samenleving door onverlaten wordt bedreigd. Een gestolen zitmaaier in Hengevelde, een gestolen fiets in Stad Delden of illegale vuilstortingen in de prachtige bossen rond Delden, het CDA staat als altijd paraat.

Niet dat dit soort daden beperkt blijven tot Stad Delden en Ambt Delden maar dat is nu eenmaal het gebied waar het CDA in de Hof van Twente echt in geïnteresseerd is. Nog onlangs deelden twee CDA’ers folders op het station in Delden uit om elke fietsminnende treinreiziger toch vooral te wijzen op de mogelijkheid van de diefstal van de eigen fiets.

Een dergelijke CDA folder stelt natuurlijk gerust. Je weet dat als je terugkeert op het station van Delden dat er een kans is dat je fiets is gestolen. Hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken. Dit terwijl menig Gorenaar bij complete verrassing zal moeten ervaren dat ook in deze plaats fietsen worden gestolen. Maar wees eerlijk wat heb je als CDA nou te zoeken in Goor, Markelo of Diepenheim. Zo eens in de vier jaar is eigenlijk al mooi genoeg. Niet dat het CDA in dit deel van de gemeente niet veel stemmen krijgt. Maar een raadsvertegenwoordiger kon er niet af voor deze partij omdat de eerste plaatsen nu eenmaal ingevuld moeten worden vanuit Ambt Delden en Stad Delden. Hetzelfde geldt overigens ook voor Markelo en Diepenheim want ook daar komt zelden een CDA’er.

Anders kan immers niet verklaard worden waarom deze partij eigenlijk alleen maar onderwerpen uit Stad Delden en Ambt Delden aan de orde stelt in onze gemeenteraad.

Maar eigenlijk is dat niet eens het ergste. Wat veel erger is dat datzelfde CDA niet alleen haar interesse voor criminaliteit beperkt tot slechts een deel van onze gemeente maar dat ze haar spreekwoordelijke inzet ook nog eens beperkt tot veel ketelmuziek. Als het ei is gelegd en de pers heeft geschreven weet de bevolking weer dat ons CDA voor onze veiligheid staat en gebeurt er vervolgens helemaal niks meer.

D66, GB en de PvdA doen al jaren hun best om wel iets aan deze problemen te doen met dien verstande dat deze partijen een oplossing voor de hele gemeente nastreven. Maar steevast weigert het CDA om daadwerkelijk iets te doen aan de problemen waarvoor ze zo graag onze aandacht vragen. Al jaren heeft de gemeente Hof van Twente te weinig toezichthouders in dienst. En al jaren verzet het CDA zich met succes tegen het op niveau brengen van deze voorziening. Tijdens de behandeling van de Kadernota stemde het CDA tegen een voorstel om het aantal toezichthouders op peil te brengen. De motivatie was: sympathiek voorstel maar niet financieel onderbouwd. In dezelfde vergadering stelde het CDA zaken voor die zowel financieel als inhoudelijk niet onderbouwd waren. Kortom pure machtspolitiek. Wel schroomt men niet om de bestaande toezichthouders in een onmogelijke positie te brengen door te schrijven dat verbaliseren voor te hard rijden en te lang parkeren in een blauwe zone maar eens afgelopen moet zijn. Staan deze toezichthouders met een loodzwaar beroep mooi in hun hemd als ze toch in opdracht van diezelfde raadsleden een boete uitdelen. De oplossing voor dit netelige probleem zal het CDA niet veel moeite kosten. Er zijn nog genoeg andere plaatsen in onze gemeente waar ze zonder bezwaren wel van het CDA mogen bekeuren.

Dat flyeren dient maar een doel en dat is toch vooral duidelijk maken dat het CDA voor de veiligheid van onze burgers staat. Stukje politieke propaganda waarbij zonder schaamte slecht “het CDA-gebied”in onze gemeente serieus wordt genomen. Ondertussen wordt een schrijnende situatie rond het toezicht in onze gemeente gelaten voor wat het is. Met dank aan het CDA.

Carel Groothengel