Het Wachttoren-duo…

Van de week was het weer zover. Het onaangekondigde halfjaarlijkse bezoekje van meneer en mevrouw Jehova. Normaal gesproken schuif ik dat soort conversaties direct door naar m’n lieftallige echtgenote. Zij is altijd zo goed met die mensen. Vol begrip en geduld gaat ze het gesprek aan met deze beroepsgelovers. Wat een schat is het toch. Ik ben in dit geval duidelijk haar mindere helft. Deze keer was mijn vrouw helaas niet thuis en moest ik de honneurs waarnemen. Ze staken direct van wal en krachttermen als goddeloosheid, de duivel, verdoemenis, Sodom en Gomorra én boetedoening vlogen me om de oren.

namens_niels

Hangend in de deuropening zag ik in m’n ooghoek mijn buurman, goed verstopt achter z’n plantenbakken. Hij haalde de meest rare capriolen uit. Op een gegeven moment liep hij zelfs met een wc-borstel de auto te zegenen. Serieus blijven, niet lachen en niet af laten leiden, spookte door mijn gedachten. Na een minuut of twee stokte het verhaal van de deurpredikers en kwam het geheel een beetje warrig op mij over. Ik denk eigenlijk dat ze nog nooit verder dan twee minuten zijn gekomen met hun verhaal en dat ze de gewenning hebben om bij de tweede zin de afdruk van de voordeur in hun ‘vret’ te krijgen.

Dapper probeerde de mevrouw het gesprek gaande te houden. Wat vindt u van de Ebola-uitbraak eerder dit jaar? Van de vluchtelingenstroom uit Syrië? Wat vindt u van het goddeloze in het algemeen? Het is allemaal de vloek van God ! Dat wou ze me doen geloven en “Zijn toorn zal ook u raken als u nu niet snel aan de goede kant komt staan.”
“Tja” zei ik. “Het is allemaal wat hè? Wat zijn jullie eigenlijk zuur, negatief, cynisch en zwartgallig. Je kunt zo een column gaan schrijven voor een lokale nieuwssite.” Daar hadden ze hun eigen boekje wel voor zeiden ze.

Ik doneer tien euro per maand aan Unicef. Ik heb mijn aandelen van groot-wapenhandelaar pensioenfonds ABP verkocht én ik heb meegeholpen om toilettasjes te vullen voor de vluchtelingen tijdens een lokale actie. Verder vind ik, mevrouw Jehova, dat er genoeg godsdienst op de wereld is om elkaar te haten en net te weinig godsdienst om elkaar lief te hebben. Mijn geweten is schoon en ik ben maatschappelijk goed verantwoord bezig, al zeg ik het zelf.

Toen viel het oog van de mannelijke helft op een afbeelding bij mij in de hal. Meneer, mag ik u vragen waarom u daar een nogal duister ogend schilderij heeft hangen?
Nou, dat zal ik u eens vertellen zei ik. Daar zet ik mijn dochter van vier voor als ze straf heeft. Daar is ze bang voor en dat werkt erg doeltreffend. De ogen van het ‘Wachttoren-duo’ werden steeds groter en ze vroegen of ze een Bijbel en een foldertje mochten achterlaten. “U heeft het nodig want dit huis heeft “bad vibrations”.” Mooi dat jullie dat ook voelen. Er heerst inderdaad een hoog “rock gehalte” in huize Kremers. Tot slot vroegen ze mij hoe ik dacht over de hemel en de hel. Ik was duidelijk. Helaas moet ik jullie op die vraag het antwoord schuldig blijven, ik heb vrienden in beide. Schoorvoetend dropen ze af. Op weg naar de buurman die ineens nergens meer te bekennen was.

Namens Niels,

Een gezegende dag verder.

Gerelateerde berichten

  • Ik denk dat er veel mensen gejokt hebben…19 mei 2020 Ik denk dat er veel mensen gejokt hebben… Soms moet je wat. Na een week of acht niet anders gezien te hebben dan m’n eigen voortuin en de meest noodzakelijk dingen online gekocht te hebben, moest het er afgelopen weekend toch […]
  • Met vriendelijke groeten…12 maart 2019 Met vriendelijke groeten… Jaren geleden heb ik zo´n sticker op mijn brievenbus geplakt met de tekst: “Nee/nee, geen reclame en ongeadresseerd drukwerk”. Dit omdat alle folders en andere meuk regelrecht in de oud […]
  • Vroeger was alles…24 maart 2020 Vroeger was alles… Nou, ik kan er niets anders van maken dan dat ik geen ene ruk heb meegemaakt afgelopen week. Net als alle andere verstandige mensen kom ik alleen buitenshuis als dat echt noodzakelijk is. […]
  • Sinterklaas in Catalonië…14 november 2017 Sinterklaas in Catalonië… Afgelopen weekend ben ik naar Spanje afgereisd om het grote geheim van Sinterklaas voor eens en voor altijd te ontrafelen. Waar komt de jaarlijkse opstand tegen de goedheiligman en zijn […]
  • Zweven…14 maart 2017 Zweven… Een divers belegen boterham qua nieuws in het Goorse de afgelopen week. Van een bedlegerige oplichtster die opgepakt wordt tot aan een exhibitionist op oma-fiets en natuurlijk de nep-Kamer […]