Het Wachttoren-duo…

Van de week was het weer zover. Het onaangekondigde halfjaarlijkse bezoekje van meneer en mevrouw Jehova. Normaal gesproken schuif ik dat soort conversaties direct door naar m’n lieftallige echtgenote. Zij is altijd zo goed met die mensen. Vol begrip en geduld gaat ze het gesprek aan met deze beroepsgelovers. Wat een schat is het toch. Ik ben in dit geval duidelijk haar mindere helft. Deze keer was mijn vrouw helaas niet thuis en moest ik de honneurs waarnemen. Ze staken direct van wal en krachttermen als goddeloosheid, de duivel, verdoemenis, Sodom en Gomorra én boetedoening vlogen me om de oren.

namens_niels

Hangend in de deuropening zag ik in m’n ooghoek mijn buurman, goed verstopt achter z’n plantenbakken. Hij haalde de meest rare capriolen uit. Op een gegeven moment liep hij zelfs met een wc-borstel de auto te zegenen. Serieus blijven, niet lachen en niet af laten leiden, spookte door mijn gedachten. Na een minuut of twee stokte het verhaal van de deurpredikers en kwam het geheel een beetje warrig op mij over. Ik denk eigenlijk dat ze nog nooit verder dan twee minuten zijn gekomen met hun verhaal en dat ze de gewenning hebben om bij de tweede zin de afdruk van de voordeur in hun ‘vret’ te krijgen.

Dapper probeerde de mevrouw het gesprek gaande te houden. Wat vindt u van de Ebola-uitbraak eerder dit jaar? Van de vluchtelingenstroom uit Syrië? Wat vindt u van het goddeloze in het algemeen? Het is allemaal de vloek van God ! Dat wou ze me doen geloven en “Zijn toorn zal ook u raken als u nu niet snel aan de goede kant komt staan.”
“Tja” zei ik. “Het is allemaal wat hè? Wat zijn jullie eigenlijk zuur, negatief, cynisch en zwartgallig. Je kunt zo een column gaan schrijven voor een lokale nieuwssite.” Daar hadden ze hun eigen boekje wel voor zeiden ze.

Ik doneer tien euro per maand aan Unicef. Ik heb mijn aandelen van groot-wapenhandelaar pensioenfonds ABP verkocht én ik heb meegeholpen om toilettasjes te vullen voor de vluchtelingen tijdens een lokale actie. Verder vind ik, mevrouw Jehova, dat er genoeg godsdienst op de wereld is om elkaar te haten en net te weinig godsdienst om elkaar lief te hebben. Mijn geweten is schoon en ik ben maatschappelijk goed verantwoord bezig, al zeg ik het zelf.

Toen viel het oog van de mannelijke helft op een afbeelding bij mij in de hal. Meneer, mag ik u vragen waarom u daar een nogal duister ogend schilderij heeft hangen?
Nou, dat zal ik u eens vertellen zei ik. Daar zet ik mijn dochter van vier voor als ze straf heeft. Daar is ze bang voor en dat werkt erg doeltreffend. De ogen van het ‘Wachttoren-duo’ werden steeds groter en ze vroegen of ze een Bijbel en een foldertje mochten achterlaten. “U heeft het nodig want dit huis heeft “bad vibrations”.” Mooi dat jullie dat ook voelen. Er heerst inderdaad een hoog “rock gehalte” in huize Kremers. Tot slot vroegen ze mij hoe ik dacht over de hemel en de hel. Ik was duidelijk. Helaas moet ik jullie op die vraag het antwoord schuldig blijven, ik heb vrienden in beide. Schoorvoetend dropen ze af. Op weg naar de buurman die ineens nergens meer te bekennen was.

Namens Niels,

Een gezegende dag verder.

Gerelateerde berichten

  • De bron…14 juni 2022 De bron… En weer vertrok er een colonne trekkers. Niet om het land te bewerken of om mais te poten. De tocht ging deze keer naar het huis van de stikstof-minister van der Wal. Een bonte […]
  • Eenvoudige boerenlul…7 juni 2022 Eenvoudige boerenlul… Nog drie weekjes en dan kunnen we genieten van een weekendje los gaan. Wat heb ik mister Jupiler gemist en hoe kun je uitzien naar zo’n kroketburgertje met een liter mosterd. Op […]
  • Hatseflats…31 mei 2022 Hatseflats… Wat kan het verkeren. Van laveloos in een dampende biertent naar een gemakstoel onder de luifel op de camping. De invulling van Hemelvaartsdag is door de jaren heen onderhevig aan […]
  • Proefballonnetje…24 mei 2022 Proefballonnetje… Wat een boer niet kent, vreet hij niet. Hopen op andere uitkomsten als je alles hetzelfde blijft doen.Volgens Einstein ben je dan een dwaas. De Hof heeft zijn eigen ‘Mark Rutte-probleem’. […]
  • De bene brek’n…17 mei 2022 De bene brek’n… Uit verveling en in een loos half uurtje op de late avond scrol ik wel eens door de ontelbare filmpjes op Facebook of YouTube. Grappige filmpjes over hoe mensen de meest simpele […]