Antwoord op vragen bij informatiebijeenkomst Mossendam

Ongeveer 150 Gorenaren zijn deze avond afgekomen op de informatieavond over de komst van vluchtelingen naar de crisisnoodopvang in sporthal de Mossendam, morgen rond de klok van drie. En op die rustig verlopen bijeenkomst werden prangende vragen over het vijfdaagse verblijf van maximaal 200 vluchtelingen beantwoord en zorgen voor zover mogelijk weggenomen. Burgemeester Nauta, wethouder Pieter van Zwanenburg, Heidi Plas van de Geneeskundige Hulporganisatie en wijkagent Robin van der Heide gaven tekst en uitleg over wat komen gaat. Nogmaals werd benadrukt dat de vluchtelingen ook écht maximaal vijf dagen in Goor zullen verblijven en dat de politie goed contact met zowel omwonenden als de beveiliging bij de sporthal onderhoudt om vervelende situaties te voorkomen.
informatievluchtelingen2

Vragen van de aanwezigen gingen voornamelijk over het gevoel van veiligheid. Gaan de vluchtelingen niet zomaar zwerven door Goor, wat kost de opvang en waarom nou juist in de Mossendam? “De Mossendam is gekozen omdat we daar niet te maken hebben met een school of horeca die ook in de sporthal zitten, wat extra voorbereidend werk met zich meebrengt”, legt burgemeester Ellen Nauta uit. “In de Hof van Twente zijn drie sporthallen geschikt voor crisisopvang als deze, ook bij een calamiteit. Dat zijn naast de Mossendam sporthal de Reiger in Delden en de Haverkamp in Markelo. Hoe laat de vluchtelingen precies komen en hoeveel het er exact zijn is pas op het laatste moment bekend, maar we onderhouden nauw contact met het COA daarover. Zorgen zijn begrijpelijk en heeft iedereen, maar de mensen die vijf dagen naar Goor komen zijn al tijden onderweg en moe. Sommigen hebben zich bijvoorbeeld twee weken niet gewassen. Daarom denken we dat mensen niet zomaar op pad gaan en juist blij zijn dat ze ergens even rust kunnen vinden. In een crisisnoodopvang als deze zijn ook weinig incidenten gemeld. De mensen rusten hier uit en bereiden zich voor om weer op pad te gaan. Voor niemand een ideale situatie, maar dat is nu eenmaal hoe het op dit moment is. Het zou idealer zijn als er een centrale opvanglocatie in Twente komt, maar de stroom is momenteel dusdanig dat deze crisisnoodopvang nodig is. We verwachten dus eigenlijk dat er niks gebeurt en alles goed gaat. Samen met de politie houden we alles goed in de gaten. De zaterdag na het vertrek op woensdag 11 november is de sporthal weer te gebruiken voor alle verenigingen die erin zitten.”

informatievluchtelingen1
Vluchtelingen worden bij aankomst gecheckt en geregistreerd. Hun identiteit en verhaal waarom ze hier zijn wordt nagetrokken, waardoor er geen onverwachte gasten tussen de groep zitten. De angst dat vluchtelingen ’s nachts gaan zwerven door Goor is klein, omdat ze zich bij het verlaten van de sporthal en terugkomst moeten melden. “Doen ze dat niet, dan vallen ze uit de procedure. En dat wil geen enkele vluchteling. Ze komen altijd terug. De mensen zijn wel vrij om te gaan en staan waar ze willen en er is in principe ook geen avondklok, maar de praktijk leert dat de vaak vermoeide mensen veel binnen blijven.” In de sporthal worden gedurende het verblijf activiteiten georganiseerd in samenwerking met lokale instellingen, zoals de muziekschool, GFC en Het Kukelnest. Ook zijn er tolken aanwezig en wordt samen met de vrijwilligers een dagprogramma voor de mensen opgesteld. De gebruikte vloer in de Mossendam is eigendom van de Deldense sporthal de Reiger en gaat na gebruik ook weer die kant op. “Het kost altijd iets, maar we denken dat de kosten erg zullen meevallen”, legt wethouder Pieter van Zwanenburg uit. “Dat is natuurlijk nooit een reden om het niet te doen, maar de gemaakte kosten zullen we proberen te verhalen op het COA. De gemeente krijgt een vergoeding van ongeveer veertig euro per persoon per dag.”

De politie heeft geen signalen ontvangen dat groepen als de NVU naar Goor willen komen om stennis te schoppen: “De politie scant de sociale media op termen die hier mee te maken hebben, maar we hebben geen signalen ontvangen dat dit soort groeperingen naar Goor willen komen”, legt Robin van der Heide uit. “We maken als politie extra rondes en hebben goed contact met de beveiliging bij de sporthal. Als u als omwonende ergens mee zit of zorgen heeft, meldt u zich dan vooral bij de politie of de beveiliging. We staan voor u klaar. Dat kan via 0900-8844, of door één van ons aan te spreken.”