Weigervluchtelingen…

Er was weer genoeg nieuws en roering in het Twentse Haagje afgelopen week. Van een gesignaleerde kinderlokker tot helaas weer een lege plek in ons centrum. De failliete familie ter Haar van de OAD (wie had dat ooit gedacht, van OAD-theaterzaal naar recht-zaal) kan fluiten naar hun geclaimde miljoenen van de Rabo en dan het bericht dat het leeuwedeel van Goor tegen de opvang van asielzoekers is in de Mossendam…

namens_niels
Afgelopen donderdag was er een informatiebijeenkomst over deze opvang. In de voormalige OAD zaal (zucht), van ons plaatselijk cultuurhuis, kon de afdeling “grijs” op een grote opkomst rekenen. De eerste paar rijen waren gereserveerd voor de “beroeps- en azijnzeikers”, die waarschijnlijk voor de gratis koffie/thee en oma’s natte cake kwamen. De avond verliep ordelijk en gesmeerd.

Anders was het op de vrijdagavond. Op die avond ontstond er namelijk bij een groep van vijftig vluchtelingen, in een bus van touringcarbedrijf “Ff lekker weg”, ophef over hun tijdelijke verblijfplaats in de sporthal. Ze weigerden de Mossendam in te gaan. De weigervluchtelingen werden vervolgens weer ingeladen en er werd koers gezet naar het gemeentehuis waar de bus op een hermetisch afgesloten parkeerplaats stelling nam. De bus kon daar niet lang blijven staan omdat daar vanaf 1 oktober een bepaling geldt dat daar maar twee uur geparkeerd mag worden. Uiteindelijk is de hele karavaan toch maar weer naar de sporthal gegaan. Alles was real time te volgen via social media. Zelfs aasgier Geertje uit Den Haag kreeg er lucht van en twitterde er lustig op los. Ook De Telegraaf, het AD en de NOS maakten melding van deze klucht. En onze burgermoeder maar verwoede pogingen doen om de boel te relativeren en vooral klein te houden. Ik had met haar te doen. Zij zit hier toch ook niet op te wachten op haar vrije bridgeavondje? Zij krijgt dit toch ook maar gewoon in haar mik gestouwd? Ik vind dat ze het goed heeft gedaan en deze avond ook een goede burgermoeder is geweest voor de vluchtelingen.

Nu beweren bepaalde humorloze fatsoensrakkers wel eens dat uw ondergetekende verhaaltjesschrijver een tachtig-jarige zuurpruim is en niets goed vindt, maar tjonge jonge die wereldvreemden hebben waarschijnlijk al die reacties op Facebook niet gelezen die verschenen onder de berichten over dit vluchtelingenitem. Ik kan daar nog veel van leren volgens mij. Beschamend vond ik het in veel gevallen.

Bij sommige reacties kon ik het evengoed niet laten een beetje in mezelf te gniffelen. Reacties als: “Waar zijn die prominenten nu die dit allemaal zo graag wilden?” En als antwoord: “Wat denk je. Het is weekend, die zijn vast te druk met het verzorgen van etentjes, hockey- en voetbalwedstrijden en theaterbezoekjes.”
Tja, wel een beetje over jezelf afgeroepen denk ik dan. Ze hadden het na kunnen gaan. Tjak, de Goorse God straft meteen als je je koppie iets te ver boven het maaiveld uitsteekt. Waar ze waren? Achter hun hermetisch afgesloten voordeurtje misschien?

Maar goed, over die vluchtelingen. Het zal jouw kindje maar zijn die daar dood in de branding van de zee ligt of jouw familie die dood in de laadbak van een vrachtwagen gevonden wordt.
Mijn dochtertje van vier zag op televisie de beelden van grote groepen mensen met kinderen op de vlucht en zei: “Papa, moet dat meisje buiten slapen in het donker? Dat is toch zielig? Krijgen zij ook chipjes als het weekend is?” Wat moet je daar als vader nu op antwoorden? Die onschuldige en oprechte opmerking van mijn dochter doet je beseffen dat het eigenlijk ook gewoon zo simpel is! Help je medemens als de nood hoog is. Dat doen we in Goor ook en dat is wat mij betreft ook niet meer dan menselijk. Dat sommige vluchtelingen hulp en opvang weigeren is aan hun. Ondankbaar? Ik kan er niet over oordelen omdat ik Godzijdank niet in hun schoenen sta.

De vluchtelingen blijven vijf dagen en gaan vervolgens weer verder. Ik vraag me af waar ze dan allemaal blijven. Nu hoorde ik dat er ergens in Duitsland, in Bad Rothenfelde om precies te zijn, nog wel chaletjes te huur zijn. Deze onderkomens zijn sober ingericht en er is weinig luxe. Precies zoals onze overheid de opvang voorstelt. Ik weet alleen niet hoe het daar met de brandveiligheid zit, want er schijnen geen volle poederblussers meer aanwezig te zijn. Je kunt daar overigens, in tegenstelling tot bij de Mossendam, ’s morgens in alle vroegte vertrekken zonder af te melden en zonder de schade af te rekenen van 10.000 euro. Maar dat zouden onze weigervluchtelingen toch nooit doen? Nee natuurlijk niet. Dat doen alleen spelertjes van Goorse voetbalclubjes, voor de fun, die slecht tegen een paar glaasjes bier kunnen.
Het zal mij eens benieuwen hoe groot de volksoproer en ophef zal zijn als er ook maar één vluchteling iets afbreekt uit frustratie vanuit een trauma of verlies. Al was het maar voor één lullige euro…

 

Namens Niels,
Nog een hele fijne dag.