Wmo-raad laakt werkwijze hervorming tot klankbordgroep

De Wmo-raad Hof van Twente gaat per 1 januari 2016 over in een klankbordgroep. Hiermee verdwijnt het onafhankelijk adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders, die diverse groepen die met de wet maatschappelijke ondersteuning in aanraking komen vertegenwoordigen. De manier waarop deze beslissing tot stand is gekomen wekt bij de Wmo-raad echter een hoop wrevel op. “Het is een puur politieke beslissing”, vertelt voorzitter Marcel Kummel. “De afgelopen maanden hebben we niks gehoord van wethouder Pieter van Zwanenburg en moesten we het nieuws op andere manieren vernemen. Officieel hebben we zelfs nog niks gehoord. Tijdens onze vergaderingen hebben we regelmatig raadsleden mogen verwelkomen en gepraat over hoe de Wmo-raad de toekomst ziet. Eén van die ideeën was verder gaan in een Rekenkamermodel, waar positief op werd gereageerd. Maar in de gemeenteraad, uitgezonderd de PvdA en ook D66, hebben wij hier niks van teruggezien. Een vooraf opgezet besluit, in het belang van de coalitie.”

wmowerkbezoek

De nog te vormen klankbordgroep komt twee keer per jaar bij elkaar, in plaats van de tien vergaderingen die de Wmo-raad jaarlijks voert, naast hun contact met de doelgroepen. Wethouder Pieter van Zwanenburg kiest voor een werkwijze waarbij hij en zijn ambtenaren vaker zelf op bezoek gaan bij de mensen die met de wet maatschappelijke ondersteuning in aanraking komen, om zo aan te horen wat er speelt. Vervolgens wordt gebrainstormd over de bevindingen met de klankbordgroep. “Ook nu al kom ik veel in contact met die doelgroepen”, zegt de wethouder tijdens de voorlaatste vergadering van de Wmo-raad: “Er spelen veel nieuwe dingen, onder jongeren bijvoorbeeld het thema verslaving. Zie het als een Wmo-raad 3.0. Natuurlijk evalueren we de nieuwe opzet na een tijd, maar het is vooral geen experiment te noemen, want met mensen experimenteer je niet.”

Volgens de huidige Wmo-raad gaat door de overgang naar klankbordgroep het goede contact met de doelgroepen verloren, daar zij dichter op de achterban staan. “Tegen ambtenaren en wethouders wordt toch anders gesproken dan tegen mensen die dicht bij hun staan. De kracht van de Wmo-raad ligt in het feit dat het een onafhankelijk orgaan is”, stellen meerdere raadsleden. “Soms worden we als lastig ervaren, maar dat is juist om het college te behoeden voor uitglijders. De manier waarop we in contact zijn geweest over de overgang wekt irritatie op. De wethouder is meerdere malen uitgenodigd om te praten over de omvorming naar een klankbordgroep, maar is daar niet op ingegaan. Onze eigen visie op de toekomst is ondergeschoven en in de prullenbak gegooid. De aanloop was puur een voorzet op wat komen gaat. Zo hadden wij het idee om verder te gaan in een Rekenkamermodel, maar daar is niks mee gedaan. Er was niks te kiezen. Bij de Wmo-raad leeft het gevoel dat dit vanwege coalitiebelangen door de strot van de inwoners is geduwd en dat de Wmo-raad daarom grote zorgen heeft dat er straks alleen nog maar dictaten van het college liggen en de coalitiemeerderheid in de gemeenteraad als applausmachine fungeert, terwijl  de rest tandeloos toekijkt.”

De Wmo-leden benadrukken dat de relatie met de gemeenteraad over het algemeen goed is, maar dat er wel spanningen zijn met enkele raadsleden: “Ook het feit dat enkele raadsleden zoals Ter Riele en Bruins van de VVD op onze vergaderingen het één zeggen en tijdens de gemeenteraad iets anders versterkt dat gevoel. De Wmo-raad is recent weggezet door raadslid Titshof van Gemeente Belangen als een raad met zelfbenoemde leden en als incapabel door oud-CDA raadslid Mulder, tevens onafhankelijk voorzitter van het Senioren Platform. Te triest voor woorden als je dat hoort. Immers, de raad is benoemd door het college van burgemeester en wethouders en de Wmo-raad wordt door een zeer ervaren lid Wim van Dam vertegenwoordigd in dat platform. En dan later ontkennen dat één en ander gezegd is. Prettig dat er tegenwoordige technische middelen zijn die niet liegen”, refererend naar de openbare opnames die van elke gemeenteraadsvergadering worden gemaakt.

De Wmo-raad vergadert in december nog éénmaal, waarna de groep wordt opgeheven. De te vormen klankbordgroep moet voor 1 januari zijn leden hebben gevonden. Leden die waarschijnlijk niet uit de huidige Wmo-raad zullen komen. “Als we eerder met elkaar in gesprek waren geweest was dat misschien mogelijk geweest. De manier waarop we nu afscheid van elkaar moeten nemen is gewoon jammer.”