Kloas en commercieel medewerker…

De Goedheiligman en zijn knechten, uuhh commercieel medewerkers, kwamen aan in Nederland en dus ook in ons mooie Goor. Zoals al vele jaren gebruikelijk, komt de meute aan per boot in de haven. Sinterklaas en zijn bootvluchtelingen worden welkom geheten door iemand van Goor Individueel. In tegenstelling tot vorig jaar miste ik één van de beste DJ’s uit de Hof die de zaak een beetje opluisterde met een paar verantwoorde nieuwerwetse Sinterklaas-liedjes. De kinderen vertonen lekker hysterisch ADHD gedrag en doen het voorkomen alsof ze thuis nooit een pepernoot krijgen. Ouders die andermans kinderen aan de kant drukken om plaats te maken voor hun eigen kroost. En last but not least, bij het betreden van het haventerrein heb je direct je schoenen onder de paardenmest van dat biefstuk op vier benen. Gezellig, Sinterklaas 2015 is begonnen…

namens_niels

Zelf heb ik jaren meegedaan bij de intocht. Geweldig om te doen met een fijne club mensen van buurtvereniging “De Kievit” (ook bij terugkomst in het buurtgebouw was het altijd erg gezellig, maar goed dat daar geen kinderen bij waren). Er zijn nu nog steeds Pieten van toen die meedoen. Grote ogen bij mijn dochter als Zwarte Piet háár papa bij de voornaam noemt. “Jij was vroeger zeker heel erg stout papa, als Piet jouw naam nog weet”. “Vroeger!?” roept een Piet twee meter verderop met een iets bol gezicht. Heerlijk, ik kan me die spanning en dat diepe geloof in Sint en Piet van vroeger nog goed herinneren.

Ik vond het een geweldig spannend en mooi feest. Slapeloze nachten had ik ervan en m’n ouders waarschijnlijk ook. Toen Niels nog een Nielsje was, kwam Sinterklaas (ijzersmit Gerrit Dikkers) aan met de trein en gingen we daarna met z’n allen naar de grote zaal van De Ster. Ik kan me nog herinneren dat de stoet dwars door het centrum ging en dat daar dan ook van alles te doen was.
Tegenwoordig gaan we na aankomst in de haven een lange wandeling maken richting De Reggehof, waar op zich, voor de kinderen, een mooi feest wordt gehouden. Voor het eerst sinds jaren gaat de delegatie ook weer langs De Ster en wordt het centrum aangedaan. Eindelijk zijn er mensen wakker geworden en is er schijnbaar bewustwording gekomen dat je alles moet aangrijpen om volk in het centrum te krijgen. Ik kon me eigenlijk ook niet voorstellen dat ze alleen maar druk waren met flauwekul -onzin zoals het opknappen van “De Sjasliek” (dat onooglijke ding bij poelier Le Coq voor) of plantjes poten in bloembakken.
Eén dingetje is natuurlijk wel het ontbreken van het Sinterklaashuis in het centrum. Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij dat de pandeigenaar zijn medewerking op het laatste moment heeft   ingetrokken. Dat pandje staat al jaren leeg en je zou toch denken dat zo’n vastgoedbaas er alles aan gelegen is om het centrum weer te laten opbloeien en daardoor ook makkelijker zijn pand kan verhuren? Hij/zij zou wel denken: “Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?”. Gelukkig is er wel een leuk alternatief bedacht met een “meet and greet”.

De intocht bij de haven is geweldig. Veel vertier en veel spectaculairder als een aankomst op het station, niets aan veranderen. Maar waarom dit feestje niet op zaterdagmiddag? Alle winkels open.
Sinterklaas maakt een rondje door het centrum en laat direct even zien waar hij residentie houdt in het Sinterklaas-huis. Desnoods is elk jaar een bestaande winkel het onderkomen en slaapplek van de goedheiligman. Honderden kinderen met hun ouders in het centrum. Zorg dat het er gezellig is. Organiseer iets leuks met Sinterklaas als middelpunt in de hoop dat mensen blijven hangen.

Hoe moeilijk kan het zijn? Zet er een tapwagen en ’n viskoare bij en zeker weten dat de papa’s ook mee komen. “Mut ut noe altied een gezoepte worden?” hoor ik u zeggen. Ja dat mut! Dat vinden wij leuk. Maar goed, ik merk dat ik nu ook al weer begin te denken vanuit commercieel belang en niet vanuit het oogpunt van het kleine grut. Het maakt me eigenlijk ook geen bal uit. Als de kinderen er maar net zo’n groot feest van ervaren als ik, toen ik klein was. Volwassen mensen hebben al genoeg kapot gemaakt aan dit fantastische culturele oer-Nederlandse kinderfeest.

 

Namens Niels, een fijne dag nog…

En probeer de komende feestperiode eens lokaal te kopen…