Goor en de doorgesnoven neusjes…

Snuivende, rokende en trippende jongeren. Vorige week werden we op deze nieuwssite gewezen op het bericht dat drugsgebruik onder de Goorse jeugd toeneemt. Vanuit mijn werk in het onderwijs én als portier in het uitgaansleven, kan ik dit niet ontkennen. Af en toe een pretsigaretje, een snuifje of een lebber langs een gifkikker. Waar doen we moeilijk over? Of zit het toch anders?

namens_niels
Minstens zo gevaarlijk en maatschappij-ontwrichtender, zijn de randverschijnselen die komen kijken bij drugsgebruik. Hier vallen meer slachtoffers dan bij het gebruik zelf. Gebruikers raken verslaafd en maken schulden. Om aan “snel geld” te komen gaan ze andere criminele dingen uitvreten. Dealers zetten hun gebruikers onder druk en vragen criminele wederdiensten. Het is een groot web van criminaliteit en gaat vaak samen met geweld, afpersing, uitbuiting en veel persoonlijk leed.

Binnenkort wordt er een voorlichtingscampagne gestart door de gemeente, jongerenwerk en Tactus (verslavingszorg). Een prima initiatief voor de beginnende gebruiker of twijfelaar maar jammer dat deze actie rijkelijk laat is. Het is toch geen geheim dat er al jaren plekken in Goor zijn waar gedeald wordt? De verantwoordelijke straatschoffies red je echt niet meer met een voorlichtingscampagne. Omdat er geklaagd wordt over overlast worden er hier en daar een paar camera’s opgehangen en af en toe een razzia gehouden. In uitzonderlijke gevallen wordt er een keer iemand opgepakt.

De verbazing over dit probleem van sommige mensen vind ik naïef. Onder welke steen heb je gezeten de laatste tien jaar? Dit was allemaal te voorzien. Jongeren onder de 18 jaar kunnen makkelijker aan een pilletje of aan een snuifje komen dan aan een biertje in de kroeg of in de supermarkt. Zie hier het gevolg van overregulering, geen consistent beleid, vervolgens niet kunnen handhaven en uiteindelijk uit armoede maar gaan gedogen.

Jongeren zoeken altijd wel iets om te gebruiken. Haal je de alcohol weg dan komt daar een ander genotsmiddel voor in de plaats. Maak je de alcohol duurder, dan wordt het nóg verleidelijker om de relatief goedkope drugs te kopen. Allemaal verschijnselen die wetgevers van te voren hadden kunnen bedenken toen ze de nieuwe horeca- en alcoholwet invoerden.
Wederom een gevalletje: “Goed bedacht achter het bureau, waardeloos in de praktijk”.

Alles heeft met elkaar te maken. Uitgaan kost geld. Geld voor de taxi of bus. Entree betalen om binnen te komen. Eurootje voor het ophangen van je jas. Twee euro voor een muntje waar je alleen een glaasje fris mee mag halen. Ze zijn al bijna twintig euro verder en staan dan alleen nog maar binnen. Toch niet zo gek dat ze massaal verdwijnen in duistere zuipketen en stufhokken. Geen toezicht en roken en drinken wat je wil. Eén euro voor een flesje bier. Wie doet je wat? Ik hoorde zelfs van een jongen dat elke week iemand anders uit zijn vriendengroep er een rondje pillen in deed. In mijn tijd deed je er een rondje bier in en als iemand je van die rotzooi aanbood, ging die met een blauw oog de deur uit. En laat het nu net zo zijn dat deze keten, deze poelen van verderf, gedoogd worden door de meeste gemeenten. Dus waar ze aan de legale kant hekken zetten en willen reguleren, laten ze het aan de illegale kant totaal ontsporen. Een voorlichtingscampagne? De jeugd lacht ze vierkant uit…

Word je gepakt met een paar pilletjes XTC? Dat mag omdat het voor eigen gebruik is. Een paar grammetjes wiet? Geen probleem, dat gedogen we. Gram coke op zak? Lever maar snel in en we praten nergens meer over. En word je gepakt met iets meer in je zakken? Dan zit je een paar uurtjes vast, boete en wegwezen. Laat het woordje “drugs” maar weg in ‘soft-drugs-beleid’.

Het is niet de jeugd die niet deugt. Het is het beleid dat niet deugt.

 

Namens Niels,

Een fijne dag nog…

Gerelateerde berichten

  • Goede mensen en slechte dingen…31 januari 2017 Goede mensen en slechte dingen… De afgelopen periode kenmerkte zich in huize Kremers door verlies. Mijn opa, al vele jaren geleden overleden voorspelde het al: “D’r kump un tied daj meer groaves hebt as brulft’n”. En de […]
  • Ut was wat…28 juni 2016 Ut was wat… Zo twee dagen na een geweldig weekend moet ik zeggen dat ik nog steeds een beetje 'todderig' ben. Kan de gang d'r niet goed inkrijgen en krijg nog vaak een glimlach op m'n gezicht als ik […]
  • Donderdag is Schoolfeest GEEL…31 mei 2016 Donderdag is Schoolfeest GEEL… Nog krap vier weekjes te gaan tot het weekend van het Feest der Feesten. Het weekend van “vretten, zoepen en op de proeme kroep’n”. Het weekend dat iedereen je vriend is en dat er meer e […]
  • Sodom en Gomorra aan de Regge…24 november 2015 Sodom en Gomorra aan de Regge… De makers van de populaire Nederlandse misdaadserie Penoza, op NPO3, zoeken voor het volgende seizoen een nieuwe opnamelocatie. Ik denk dat Goor een goede kans maakt om uitverkoren te […]
  • Leven en laten leven…17 november 2015 Leven en laten leven… Ik word verdrietig als ik de verschrikkingen op tv in Parijs zie. Ik schud een keer m’n hoofd als ik mensen domme en ondoordachte uitspraken hoor doen over vluchtelingen vorige week in […]