Europa, zo krom als een banaan…

Kom met iets goeds. Kom met iets waar we wat aan hebben of blijf anders in Brussel. Europa. Elke keer als ik het woord “Europa” hoor krijg ik jeuk en uitslag. Er komt vrijwel direct een gevoel van weerstand in mij naar boven. Ik weet niet precies hoe dat is gekomen maar ik vind dat hele Europa helemaal niks. Een peperdure club mensen die zich druk maken over hoeveel watt een stofzuiger mag hebben, dat we geen gloeilampen meer mogen gebruiken, dat de bananen in de winkel niet krommer mogen zijn dan zoveel graden en nog veel meer van die onzin waar we niet op zitten te wachten maar wel dik voor betalen.

namens_niels
Ik denk wel eens bij mezelf, als dat Europa zo belangrijk wil zijn en iets wil toevoegen aan ons leven, doe dan iets waar we wat aan hebben. Doe iets waar we allemaal belang bij ervaren. Helaas komen ze d’r meestal niet uit met elkaar als het gaat om zaken die er echt toe doen. Waarom nemen bepaalde EU landen duizenden en duizenden vluchtelingen op en andere EU landen nagenoeg niets? Waarom is het hier als particulier bijna niet te betalen om je huis klimaat neutraal te maken en leggen de Duitsers daarentegen hun dak vol zonnepanelen alsof het hun lieve lust is? Waarom moeten wij, in een raadgevend referendum, het associatieverdrag goedkeuren met de Oekraïne? Dit door en door corrupte land weigert satellietbeelden en informatie vrij te geven waarmee wij de verantwoordelijken kunnen pakken die MH17 uit de lucht hebben geschoten en daarmee honderden NEDERLANDERS op een gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht. Zijn ze dat voor het gemak in Brussel vergeten? Ik niet! Het komt de dames en heren uit de Europese hoofdstad niet zo goed gelegen op dit moment om dat weer op te rakelen. Bij een “nee stem” zouden we Rusland in de kaart spelen die dat verdrag ook maar niets vindt. Dit zouden juist de zaken moeten zijn waar die Brusselse clan zich mee bezig zou moeten houden. Dit is precies datgene waar ze zich hard voor zouden moeten maken. Doen ze dat, hebben ze mijn stem.

In dat licht gezien vroeg ik me af waarom een Europarlementariër op bezoek is geweest bij Hof van Twente ’s slimste afzetter. En deze onderneming doet echt niet in afzetlint of dranghekken.
Wat hebben wij daar aan? Wat brengt ons dat? In de eerste plaats betalen we ons al blauw als je daar op zaterdagochtend binnen de poorten komt en ten tweede wordt dit bedrijf ook nog eens in het zadel gehouden door de gemeente. Betalen we er dus nog een keer voor, maar dan via de gemeentelijk belastingen. Hoezo Rusland gevaarlijk, corrupt en doordrenkt van vriendjespolitiek? Je hoeft blijkbaar echt niet zover over de grens te kijken om dezelfde praktijken te vinden.

Weet je wat ik veel liever had gezien? Dat deze mevrouw de Europarlementariër zich eens zou verdiepen in de brief die een ondernemer uit Goor vorige week gestuurd heeft aan premier Rutte. Zich niet bezig zou houden met de kromming van een banaan maar met hoe krom het recht is van deze hard werkende ondernemer die eigenlijk niet meer hard kan werken. Dat deze mevrouw en de hare zich bezig gaan houden dat het godgeklaagd is dat wij hier in Nederland, één van de meest welvarendste landen op aarde, het fenomeen “voedselbank” kennen. En als ze toch bezig is, mag dat kwartje van Kok op de benzine er ook wel weer af, want geen enkel ander EU land heeft dat.

Ik denk dat ik te veel hou van mijn eigen Nederland om me een Europeaan te voelen. Maar misschien snap ik het allemaal niet zo goed.

 

Namens Niels een fijne dag…