Havermout en seks (Adv)

Op gezette tijden geeft de Goorse apotheek via deze site tips en adviezen over het gebruik van medicijnen en de gevolgen en bijwerkingen. Dit keer doet apotheker Eva de Koning een boekje open over sex en geneesmiddelen. Volgens De Koning (foto) zijn er tal van sexuele bijwerkingen van geneesmiddelen en is er een taboe om daarover te praten. Voor het schrijven van de Goorse apotheker en de adviezen, kijk via LEES MEER.

Evadekoning

Er zijn vele voedingsstoffen die erom bekend staan dat ze het libido kunnen verhogen. Echter, van geen van deze middelen is bewezen dat ze dit effect daadwerkelijk hebben. De bekendste van de vermeende verbeteraars is misschien wel de oester. Havermout (foto) is ook een voedingsmiddel waarvan geclaimd wordt dat het de zin in seks bij mannen en vrouwen kan verhogen. Het wondermiddel zou impotentie bij de man kunnen verhelpen en de vruchtbaarheid van de vrouw verhogen. Seks is goed voor de gezondheid en belangrijk binnen een relatie.

Havermout

Wat wel bewezen is, is dat er veel geneesmiddelen zijn die juist de zin in seks kunnen verminderen, zoals antidepressiva, antipsychotica, plastabletten en ook de anticonceptie pil. In het geval van de pil komt dit zelfs voor bij vijftien tot twintig procent van de gebruikers. Seksuele bijwerkingen van geneesmiddelen worden soms niet herkend of erkend en er heerst een taboe om over dit soort onderwerpen te praten.

Apotheker Eva de Koning benoemd het probleem: “Seksualiteit is een belangrijk onderdeel in het leven, maar het is ook één van het intiemste. Het is niet iets wat zomaar even ter sprake komt. ” Wist u dat vijf tot tien procent van de mensen die medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken erectieproblemen of minder zin in seks hebben? “Deze bijwerkingen moeten niet onderschat worden”, vertelt ze. “Het komt vaak voor.” Wanneer u de indruk heeft dat u seksuele bijwerkingen heeft door geneesmiddelen, dan kunt u in gesprek gaan met uw arts of apotheker. Er is wellicht een alternatief voor uw geneesmiddelen die minder kans geven op vermindering van het libido. “Het is erg belangrijk om nooit zonder overleg met arts of apotheker te stoppen met uw geneesmiddelen”, benadrukt de Koning.

Mocht u seksuele bijwerkingen hebben omdat u medicijnen moet slikken bij uw bakje havermoutpap, kom dan gerust naar de apotheek en vraag naar de apotheker!

Wilt u reageren op dit artikel of heeft u vragen, stuur dan gerust een mail naar ln.keehtopaesroognull@ofni of neem contact op met een van de apothekers door te bellen naar de apotheek.