Uiteindelijk bunt wie Goorsen onder mekaar…

Daar zat ik dan. Verkleed als struisvogel in een café in Oeteldonk. M’n maatjes waren in de zaal aan het hossen met kabouter Plop en Mega Mindy. Ik zat alleen aan de bar en deed een poging m’n schaamte weg te drinken. Op een gegeven moment komt Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, naast me zitten. Wat ziet u er uit, zei ik. Verkleed als nachtzuster met laag uitgesneden decolleté en een sigaret op de lippen. Ze vroeg waar ik vandaan kwam. Ik kom uit het mooiste plaatsje van Twente mevrouw, ik kom uit Goor. Wat vind jij het mooiste aan Goor als het gaat om de volksgezondheid, vroeg Edith. Ik zei dat wij in Goor preventief elke kubieke meter grond saneren voordat we er überhaupt een spade de grond in steken. Alles voor de volksgezondheid, weet u. Ze knikte goedkeurend.

namens_niels
Vervolgens nam Jet Bussemaker, Minister van Cultuur, plaats op de kruk naast Edith. Jet was verkleed als een Keulse asielzoeker met kuisheidsgordel. Als je dan toch je eigen cultuur verloochend, kun je net zo goed “all the way” gaan was haar relaas. Wat vind jij nu het mooiste aan jouw woonplaats Niels als het om cultuur gaat? Ik zei dat wij een geweldig cultuurhuis met theater hebben en dat daar ook nog echt aandacht geschonken wordt aan de plaatselijk talenten, waar we er heel erg veel van hebben in ons prachtige Goor. We hebben de Hofdance, Hoftalent, De Goorse Sjoowavond en Filmhuis Alleman. Maar ook hebben we prachtige professionele voorstellingen in onze Reggehof. En niet te vergeten één van de oudste paardenmarkten van Nederland. Jet knikte instemmend.

Toen verscheen Diederick Samsom, partijleider van de PvdA, ten tonele. Voordat hij zijn collega’s en mij goeiendag zei, riep hij tegen de barman: “Rondje voor de hele zaak, ik betaal!” Tja, je moet doen waar je goed in bent en in zijn geval is dat inderdaad geld uitgeven wat er niet is. Diederick was verkleed als Dirk Scheringa, de voormalige eigenaar/directeur van de failliete DSB bank. Dirk kon ook niet zo goed met geld om gaan, dus leek mij deze outfit wel toepasselijk, zei Diedje. Hij vroeg wat ik het mooiste vond aan mijn woonplaats als het gaat om sociale verbondenheid. Ik zei dat we tal van ouderenactiviteiten hebben zoals de seniorentocht van ‘t Schoolfeest. Dat ouderen gezellig koffie kunnen drinken bij de Reggehof tijdens de wekelijkse vrijdagmarkt. En als je echte verbondenheid wil zien, moet je eind juni eens langs komen. Dat is mijn Goor, dat is mijn trost. Diederick knikte begripvol.

Als laatste kwam de baas van het hele spul aan de bar zitten. Mark Rutte himself. Markie, ouwe kluiveduiker, hoe ist nou? Prima, prima was zijn antwoord. Ik denk dat we wat moeten ombuigen Niels. Dit feestje kunnen we makkelijk in één dag uitrollen in plaats er een heel weekend over te doen (het eerste goede voorstel wat ik hem in jaren heb horen doen).
Mark had zich voor de gelegenheid uitgedorst als Pinokkio. Verdere uitleg niet nodig toch?
Niels, ik ben verantwoordelijk voor de Algemene Zaken. Wat vind jij nu in het algemeen zo mooi aan jouw woonplaats? Nou Mark, waar moet ik beginnen, zei ik. Bij ons in Goor houden we van Twentse nuchterheid, doe maar gewoon normaal. Lig niet te zeuren maar aanpakken. We komen voor elkaar op als iemand het moeilijk heeft en wij kunnen makkelijk een weekje asielzoekers opvangen zonder dat de ramen van ons gemeentehuis eruit gaan. We hebben allemaal wel eens een beetje een grote mond, zijn eigengereid en eigenwijs, soms ietwat stug maar uiteindelijk zijn we allemaal één. Uiteindelijk bunt wie Goorsen onder mekaar. Daar ben ik trots op Mark, trots dat ik één van die Goorsen bun. Mark knikte respectvol.

Terwijl ik druk in gesprek was met Mark had ik niet in de gaten dat Edith, Jetje en Diedje stilletjes weggeslopen waren. Ik keek rond maar kon ze niet meer vinden.
Toen ik me omdraaide was ook Mark verdwenen. De barman keek mij streng aan. Betalen jongeman!
Verdomme, weer genaaid door Den Haag..

Namens Niels een fijne dag…

 

Ps. Niet alles in dit verhaal is waar. Mark had zich in werkelijkheid niet verkleed als Pinokkio maar als Gepetto, de maker van Pinokkio.