Leef van de wind…

Hoe mooi zou het zijn als je kunt leven van de wind. Op bedrijventerrein Zenkeldamshoek proberen ze naast rijk worden van afval, ook rijk te worden van de wind. De bedoeling is om een gigantische windturbine van 140 meter hoog te gaan bouwen die jaarlijks maximaal 9 miljoen kWh duurzame elektriciteit kan opwekken. Met deze 9 miljoen kWh kunnen 2500 huishoudens van stroom voorzien worden. Goor heeft ongeveer 4000 huishoudens. Om op dat gebied klimaatneutraal te zijn, zullen er dus twee van die bakbeesten geplaatst moeten worden.

namens_niels

Leuk zo’n grote propeller in je achtertuin, maar volgens mij zijn er andere en betere manieren om   duurzame energie op te wekken in plaats van zo’n onooglijk geval neer te zetten. Een windturbine met een hoogte van 140 meter kost per meter 25.000 euro, dat wordt dus 3.5 miljoen euro. We moeten er twee hebben voor heel Goor dus totale kosten 7 miljoen. Daar komen ongeveer nog eens 30% overige kosten bij. We komen dan uit op een bedrag van 9.1 miljoen euro.

Ze zeggen dat die molens elk maximaal 9 miljoen kWh gaan opwekken, samen is dat dus 18 miljoen kWh. Uit statistisch onderzoek is gebleken dat het rendement van een windmolen rond de 25% ligt. Dus die 18 miljoen kWh is in werkelijkheid maar 4.5 miljoen kWh.

De opgewekte elektriciteit wordt verkocht voor gemiddeld 0,10 cent per kWh aan een elektriciteitshandelaar die de stroom weer doorverkoopt aan de consument. Per jaar dus een rendement van 450.000 euro. Die krengen hebben zo af en toe ook nog eens onderhoud nodig maar dat rekenen we voor het gemak even niet mee.

Laten we nu eens die investering van 9.1 miljoen delen door het aantal huishoudens van 4000 in Goor. Ik kom dan uit op een bedrag van 2275 euro per huishouden. Met deze 2275 euro gaan vervolgens alle huishoudens zelf een paar zonnepaneeltjes op hun dak schroeven of spouwmuren isoleren of andere energie-opwekkende dan wel besparende maatregelen uitvoeren. Je komt dan met gemak op een besparing van gemiddeld 500 euro per jaar per huishouden. Dit bedrag maal 4000 huishoudens is een rendement van 2 miljoen euro per jaar. Binnen 5 jaar ben je uit de kosten en ga je echt geld verdienen. Bij een windmolen duurt dat ongeveer 15 tot 20 jaar.

Natuurlijk ben ik voor milieuvriendelijke manieren van elektriciteitsopwekking en zo’n windturbine draagt bij aan een beter milieu en minder gebruik van fossiele brandstoffen. Van mij mag hij er best komen maar volgens mij kun je veel beter “energie” steken in het klimaatneutraal krijgen van elk afzonderlijk huishouden in Goor. Uiteindelijk levert dit veel meer geld/besparing op en mensen hebben het gevoel dat ze direct geld aan het verdienen zijn als de zon schijnt en de elektriciteitsmeter achteruit loopt. Daarentegen krijg ik van het gesuis van de wieken van de windturbine niet direct het idee dat de centjes mijn kant op rollen.

Overigens snap ik wel dat de locatie Zenkeldamshoek gekozen wordt voor dit project, aangezien zich daar meerdere activiteiten afspelen die (ons) vies veel geld kosten.

Namens Niels,
Een fijne dag.