Carel Groothengel: Plagiaat in de Raad

Op gezette tijden klimt Carel Groothengel in de pen om zijn licht te laten schijnen over de gang van zaken in de raadszaal. Vandaag is hij ontstemd over de reactie van de fractievoorzitter Rohaan van GemeenteBelangen, die Groothengel heeft beticht van plagiaat. Lees hieronder zijn open brief:

Carelgroothengel1

Plagiaat in de Raad
Ik moet eerlijk zeggen dat ik met mijn oren zat te wapperen toen de tijdelijke fractievoorzitter van Gemeente Belangen in een openbare raadsvergadering mij van plagiaat beschuldigde. Mijn ingezonden stukken in het Hofweekblad zouden niet door mij maar daar iemand anders zijn geschreven. Een forse beschuldiging waarvoor je wel lef moet hebben. Dat ik wat dichter als menigeen op het politieke vuur zit ontgaat haar blijkbaar.

De beschuldiging kwam toen deze tijdelijke fractieleider weer eens ongenuanceerd uit de hoek kwam over dit College en ze daar op aangesproken werd door de PvdA.

Debat
Maar als regelmatig bezoeker van de Raad valt het me de laatste 2 jaar toch al op dat dit geen Raad meer is van debat en meningsuitwisseling. Dat komt omdat van de 6 fractievoorzitters er verschillende zijn die niet in staat zijn om een debat te voeren. Als mevrouw Rohaan van Gemeente Belangen weer terugkeert in de Raad neemt dat aantal gelukkig met 1 af die niet in staat zijn om ook maar een beginnetje aan een debat te geven. Ik raad u wat dat betreft aan om eens naar een raadsvergadering te luisteren. Ik heb dat via deze weg al vaker geadviseerd. Het is soms te ontluisterend om naar te luisteren. Het zijn ook niet de minste partijen die met een dergelijke fractievoorzitter in hun maag zitten. Dit terwijl er wel degelijk mensen in hun fractie zitten die wel instaat zijn om het woord te voeren. Het zou allemaal niet zo erg zijn als deze fractievoorzitters zich zouden neerleggen bij hun tekortkoming. Een tekortkoming is het want als er in een Raad niet gedebatteerd kan worden vervalt eigenlijk de belangrijkste functie van die Raad.

Maar wat het ergste is dat de niet debatterende fractievoorzitters wel een truc hebben gevonden om te voorkomen dat ze zo zichtbaar eigenlijk zich zelf, maar nog veel erger de Raad buiten spel zetten met hun gedrag.

Droevig
De oplossing wordt gevonden is het a-politiek maken van alles wat er in de Raad gebeurd. Ik volg al meer dan 10 jaar de raadsvergaderingen maar wat er nu gebeurd is eigenlijk het meest droevige voor woorden. De fractievoorzitters die niet in staat zijn om uit te leggen waarom ze voor iets of tegen iets zijn leggen eigenlijk de Raad lam. De ene fractievoorzitter is nog zo boos over het feit dat ze met haar kwaliteiten geen wethouder mocht worden dat ze nog slechts in veel te zware woorden het College aanvalt om vervolgens snel een draai van 180 graden te maken als ze er achter komt dat ze met haar veel te extreme standpunt alleen staat. Een andere fractievoorzitter maakt er haar hobby van om op vrijwel elk punt een meerderheid te zoeken om een punt niet op de agenda te krijgen. Te vuur en zwaard heeft ze voorkomen dat er in de Raad tot nu toe iets is gezegd over de opvang van asielzoekers. Niet om de burgers van deze gemeente te dienen maar omdat ze het debat gewoon niet aandurft tegenover de kiezers. Waar bij normale democratische verhoudingen ook minderheden zich mogen uitlaten over onderwerpen wordt dat in onze gemeente onmogelijk gemaakt door een paar fractievoorzitters. En dat alleen maar omdat ze niet in staat zijn om standpunten te verdedigen. Maar nog erger is het in de hoek zetten van personen of fracties die juist wel het debat zoeken en die zich kritisch opstellen in de Raad. Het is een geijkte methode om je eigen onvermogen om met ideeën te komen of om het debat aan te gaan op te lossen door met procedures te rommelen en door anderen in een hoek te zetten. Ik volg al sinds 1974 raadsvergaderingen in de diverse gemeenten waar ik gewoond heb. In de tien jaar dat ik de Raad van de gemeente Hof van Twente volg heb ik nog niet zoveel chaos en het op de persoon spelen meegemaakt dan nu het geval is.

Binnen dat beeld past ook de opmerking van de tijdelijke fractievoorzitter van Gemeente Belangen. Ik hoop dat ze me openlijk haar excuses aanbiedt maar om eerlijk te zijn vrees ik dat ook op dat punt de politieke moed maar ook het politiek fatsoen ontbreekt. Toch zou ook een raadslid, zeker in de richting van iemand die niet eens in de Raad zit, zich netjes moeten gedragen door feiten te gebruiken in plaats van beschuldigingen die nergens op gestoeld zijn.

Carel Groothengel, volger van raadsvergaderingen (of moet ik ander pseudoniem gebruiken)