Jarabee wist niets van problemen op ’t Tuindorp

Jarabee, de organisatie die straks verantwoordelijk is voor de opvang van 12 jonge statushouders in de Goorse wijk ’t Tuindorp, was niet op de hoogte van de problemen waarmee de buurt al jaren is opgezadeld. Dat werd duidelijk tijdens de informatieve inloopbijeenkomst vanavond in het Goorse gemeentehuis. Marian Oostenbroek van Jarabee antwoordde op een vraag van een buurtbewoner, dat de jongerenwerkers-instelling niet op de hoogte was van het feit dat er veel overlast is, onder meer van drugsdealers. “Dat wisten we niet maar dat wil niet zeggen dat het daarom niet kan. We willen graag over de problematiek in gesprek.” Aanvankelijk was het de bedoeling dat belangstellenden in klein comité en op informele wijze in gesprek zouden gaan met burgemeester Nauta, wethouder van Zwanenburg en vertegenwoordigers van Jarabee. Maar toen bleek dat een aantal omwonenden zich wat anders hadden voorgesteld van de avond werd toch besloten om collectief de discussie aan te gaan.

Inloopbijeenkomstgemeentehuis6 Daarin uitten de bewoners hun grieven over de opvangplek en kreeg de wethouder het verwijt dat hij nog nooit in de wijk geweest was. Ook de manier waarop de beslissing van het college van B&W is gecommuniceerd werd bekritiseerd door de circa 100 aanwezigen. “Op het moment dat alles al lang rond is dan worden wij als buurt pas ingelicht” aldus één van de bezoekers. “Nogmaals, we zijn niet tegen de opvang van deze mensen maar vinden de plek totaal ongeschikt”. Ook werd geopperd om elders naar opvangplekken te zoeken. “Niet alleen in Goor, verdelen over de hele Hof”. Wethouder Pieter van Zwanenburg gaf aan dat hij graag in gesprek wil met de buurtbewoners onder de noemer ‘Operatie Schoon schip’. “Dan moeten we gezamenlijk kijken hoe we de problemen het hoofd kunnen bieden.” Het college van B&W wil vanaf begin juni de 12 statushouders onderbrengen in de voormalige peuterspeelzaal aan de Jurriën Sprakelstraat maar moet eerst de bezwaarprocedures afwachten. Ook is de verwachting dat de gemeenteraad zich gaat bemoeien met deze kwestie. De PvdA heeft al aangegeven geen voorstander te zijn van opvang in het oude schoolgebouw op het ’t Tuindorp en wil dat de buurt ontzien wordt.

Inloopbijeenkomstgemeentehuis2Burgemeester Nauta in gesprek met buurtbewoners

Inloopbijeenkomstgemeentehuis3Marion Pluim, een van initiatiefnemers tot een handtekeningenactie tegen de komst van de statushouders, deelt de zorgen met wethouder van Zwanenburg

Inloopbijeenkomstgemeentehuis5Circa honderd kritische belangstellenden luisteren naar de wethouder

Inloopbijeenkomstgemeentehuis4Pieter van Zwanenburg

Inloopbijeenkomstgemeentehuis1De bouwtekeningen worden bekeken