Sloaptablet’n bunt ut…

Het Tuindorp in Goor heeft al langere tijd last van straatdealertjes, rotzooi trappende jeugd rondom het jongerencentrum en volgens sommigen wantoestanden in het buurthuis. Deze wijk is er één waar de laatste jaren al veel van gevraagd is. Zo zijn er onder andere sociale huurwoningen beschikbaar gekomen voor bijvoorbeeld verblijfsvergunninghouders. Dit terwijl de buurt een al meer dan gemiddelde ‘niet westerse’ bewonerspopulatie heeft. Het is een gezellige oude Goorse volksbuurt waar iedereen elkaar kent en elkaar half staat. Maar het is dus ook een wijk die problemen kent. Uitgerekend in deze buurt wil de gemeente iets beginnen wat mogelijk tot nog meer problemen leidt.

namens_niels

Het probleem ligt helemaal niet zo zeer bij de onwil van de bewoners. Deze worden al snel voor racisten uitgemaakt als ze kritisch zijn over de voorgenomen opvang van jonge vluchtelingen/statushouders in de Laarschool . Veel bewoners zijn daar op zich ook helemaal niet per sé tegen. Sterker nog, velen wonen naast mensen van niet Nederlandse afkomst. Als er ergens in Goor een wijk is waar alles samen leeft, is het wel het Tuindorp. Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen.
Veel mensen van het Tuindorp hebben simpelweg angst dat problemen nog groter worden. Hebben angst dat de overlast nog meer gaat toenemen. Angst dat ze het met elkaar niet meer kunnen rooien omdat de verhouding zoek is. Het is een keer genoeg, hoorde ik een bewoonster zeggen.

Ik vraag me wel eens af (doe ik trouwens heel vaak) hoe het in vredesnaam mogelijk is dat het gemeentebestuur uitgerekend voor deze locatie kiest. Hiermee laten een aantal beleidsmakers uit Studio Snugger zien dat ze werkelijk geen flauw benul hebben wat er speelt in die wijk.

Zou dit te maken hebben met “algehele wereldvreemdheid”? Een wijk ziet er in praktijk heel anders uit dan op een plattegrond hoor. Op papier lijkt de Laarschool misschien een geschikte locatie, maar is dat wel echt zo? Een bezoekje brengen aan de wijk op een zonnige doordeweekse namiddag is heel wat anders dan hoe het er toe kan gaan na 22.00 uur ’s avonds.
Ik denk soms echt dat het wereldvreemdheid, desinteresse, onkunde en het niet kunnen verplaatsen in mensen is. Precies de vaardigheden die je juist wél nodig hebt als je een goed bestuurder wil zijn.

Hoe moeilijk is het nu eigenlijk? Eerst eens pijlen of ergens draagkracht voor is, voordat je de hele santemekraam al uitrolt en mensen het gevoel geeft dat ze voor een onvoldongen feit staan. Je jaagt  mensen op deze manier tegen je in het harnas, terwijl ze echt wel bereid zijn mee te denken en mee willen zoeken naar oplossingen.

Op veel vlakken gaat het fout. Jeugdzorgorganisatie Jarabee die geen notie heeft waar ze terecht komen. De gemeente die knaken ziet door leegstaande ruimte te kunnen verhuren.
Instanties, veel instanties die zich er mee moeten bemoeien maar uiteindelijk allemaal niets kunnen en mogen en continu verzwakt worden door weglopend personeel en schandalige bezuinigingen. Vind je het gek dat jeugd ontspoort en de neuzen vol drukt? Vind je het gek dat er zich zaken ontwikkelen die het zonlicht niet verdragen kan…vandaar waarschijnlijk ook de naam “De Maan”.
Ontkennen en “klein maken” is dan de beste optie. Het valt wel mee. Er is ons niets bekend over dealen op het station. Er bereiken ons geen berichten van jeugd wat aan het ontsporen is.
Jeugdhonk “De Maan”? Ja, wat is daar mee? Daar lopen toch jongerenwerkers en daar betalen we  dik voor. Niets aan de hand toch?
Namens Niels,

een fijne dag en voor sommigen: nemt nog ’n sloaptablet