Van vraagprijs naar prijsvraag…

Ik had me voorgenomen het boek over Diftar en Hof’s slimste afzetter op Zenkeldamshoek te sluiten. Maar ja, aangezien het vervolg van deze slechte klucht zich op een presenteerblaadje aandient…they make me do it! Even voor de mensen die nog niet weten wat Diftar is en nog niet weten dat ze vanaf 1 januari dik  gaan betalen voor hun afval. Bij dit systeem wordt alles gescheiden. Plastic, drink-kartonnen en blik in de oranje bak, groenafval in de groene en restafval in de grijze container. Voor het legen van de grijze bak gaan we betalen per keer dat we hem aan de straat zetten. Op dit moment zou het legen de eerste tien keer gratis zijn en daarna moet je dokken.

namens_niels
Hier ontstaat de eerste prijsvraag. Let op; In Deventer betaal je €13,47 per keer als je je grijze bak aan de straat zet. In Apeldoorn is dat €8,11, in Hengelo €9,95 en in Zutphen €7,75. Gemeenten kunnen dus zelf bepalen wat ze vragen voor het legen van de bakken. In Deventer willen ze “een zo groot mogelijk milieubewustzijn” creëren en daarom verhoogden ze al enkele jaren op rij de tarieven.

Wat veel mensen niet weten is dat afval pure handel is. Veel gemeenten hebben contracten afgesloten met afvalverwerkers over de hoeveelheid afval wat jaarlijks geleverd moet worden. Als er niet genoeg afval aangeleverd wordt, zit er vaak een soort van boeteclausule in het contract. De bedoeling van het Diftar systeem is nu juist dat er minder restafval geproduceerd wordt. Voelt u hem al aankomen? Precies! Er ontstaat straks een tekort aan restafval en de gemeente moet gaan betalen aan de verwerkers. En de gemeente zou de gemeente niet zijn als ze dit niet zouden afwimpelen op haar burgers. Met andere woorden: Betalen!

Doordat je moet gaan betalen voor het legen, worden mensen inderdaad milieubewuster en gaan nog minder restafval produceren. Nog minder afval leidt tot hogere verwerkingskosten en hoppa de volgende tariefsverhoging is aanstaande. Als goedmakertje wordt er voorgesteld om in plaats van tien gratis ledigingen naar twaalf gratis ledigingen te gaan. Laat u niets wijs maken. Dit is een sigaar uit eigen doos. Naast het variabele deel van de kosten, die u dus zelf in de hand heeft, is er ook nog een basistarief wat iedereen sowieso moet betalen. In Deventer is dat ongeveer €200,- per jaar. Een “cadeautje” van twee keer vaker gratis ophalen? Zeker, maar dan schroeven we het basistarief wel even flink op.

Een ander in het verkeerde keelgat springende zaak, is dat de gemeentebestuurders het er over eens waren dat de openingstijden drastisch verruimt moeten worden bij de afvalverwerker aan de Mossendamsdwarsweg. Dit om particulieren meer mogelijkheden te geven hun restafval in te leveren (lees: tegen Berlusconische prijzen te mogen storten). Hier lopen we aan tegen de tweede prijsvraag. De prijsvraag van de visstick achter de kassa. Je zou denken dat de gemeenteraad, naast ruimere openingstijden, ook zou eisen dat er een eerlijke manier van betalen zou komen bij de stort. Dit door bijvoorbeeld alles eerst te wegen en vaste kiloprijzen te hanteren. Hier heeft de gemeente echter geen belang bij omdat ze die toko in het zadel moeten houden. Ongeoorloofde staatssteun, vriendjespolitiek of zouden ze les hebben gehad van Jos van Rey uit Roermond?

Een paar honderd meter terug zit ook een afvalverwerker, een échte particuliere afvalverwerker. Zes dagen per week geopend, de hele dag. Alles eerlijk gewogen en eerlijk betalen. Typisch dat de bobo’s hier met geen woord over reppen. Waarschijnlijk omdat dat juist hun belang niét is.

Zal ik u eens vertellen waar ik geen belang bij heb?

Namens Niels uut Goor:

Een fijne dag!