Donderdag is Schoolfeest GEEL…

Nog krap vier weekjes te gaan tot het weekend van het Feest der Feesten. Het weekend van “vretten, zoepen en op de proeme kroep’n”. Het weekend dat iedereen je vriend is en dat er meer e maakt dan kapot e maakt wordt. Woensdag trappen we af met een rolatormiddag. In stijl met een advocaatje en boer’n jongs, om ons daarna snel op te maken voor de donderdagavond. De donderdagavond is dè Goorse avond. Weinig “vrömd” volk van buitenaf, gewoon met Goorsen onder elkaar. Vrijdagmiddag geet ut lös met het borreluurtje.

namens_niels Nou ja, uurtje… Meestal zie je laat in de avond nog steeds redelijk beschonken lieden rond waggelen in bedrijfskleding. Vorig jaar moest ik erg lachen om iemand die alleen was achtergebleven. Waarschijnlijk waren z’n collega’s wel verstandig. De betreffende meneer lag half in de pisbakken z’n handen te wassen onder die kleine straaltjes water die er van boven inlopen (wie heeft het niet eens gedaan). Op zijn T-shirt de tekst: “Lekker fris aan de start met (bedrijfsnaam)”. Ach ja, moet kunnen met Schoolfeest. Niemand kijkt je erop aan.

Zaterdagmiddag is de familiemiddag van het feest. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s in de tente met kinderen en kleinkinderen. De Fristi en appelsap vinden gretig aftrek. Na een uurtje zie je moeders met kinderwagens wat geïrriteerd kijken naar hun kerel die alweer lekker lam aan het schap hangt. Aaahh schatje, kijk niet zo boos. Het is toch gezellig zo met de hele familie en vrienden, hik. De kinderen worden stelselmatig afgekocht met een paar euro om even de kermis op te gaan of om een suikerspin te kopen. Neem ook maar even een zure bom mee voor mama, past mooi bij haar humeur. Heb je opa je rapport al laten zien? Dat levert doorgaans ook nog wel wat knaken op. Uiteindelijk blijft van de familiemiddag meestal de mannelijke helft over. Logisch ook, want die moeten indrinken voor ’s avonds.

Zaterdagavond is het klapstuk van het weekend. Van heinde en ver komen nathalzen af op de geur van kroketburgers en foezel. Zelfs volk van over de bult durft het aan om zich te vertonen in wat hun noemen “Vrettegoor”. En gelijk hebben ze, want laten we eerlijk zijn…als je echt een feestje wilt vieren weet je toch wel waar je moet zijn?!

Voor de wagenbouwers is het zaterdagavond vroeg bedtijd. Zondagochtend zijn ze om 07.00 uur scherp aan de Schoolfeestloodsen om de gevaartes naar buiten te rijden. De laatste bouwhandelingen moeten buiten plaatsvinden omdat er binnen te weinig ruimte is om de hoogte in te gaan. Vervolgens gaat de bonte stoet in colonne richting de Irisstraat voor de opstelling.
Om precies 13.00 uur klinkt het startschot van de optocht. Drommen mensen langs de kant van de weg. Goor op z’n best. ’s Avonds de prijsuitreiking en dan de laatste uurtjes volmaken van een fantastisch weekend. Wat maandags overblijft is een zere kop, een paar overgebleven penningen en een half opgegeten gebakken vis tussen de voering van de bank. En…mooie herinneringen aan een geweldig feest.

Vaak heb ik het over dingetjes die niet helemaal goed gaan in het Goorse of waar ik, en vaak velen met mij, spontaan jeuk van krijgen. Of het nu het één-richtingsverkeers-debacle is in de Molenstraat,  gedoe over het Tuindorp, Diftar-maffia of ander wanbeleid. Het is vaak zo krom als een banaan. Wat vinden jullie ervan om op de donderdagavond, tijdens de Goorse avond, allemaal iets geels aan te trekken? Op ludieke wijze een stille hint geven dat u het soms ook zo krom vindt als een banaan.

Like en deel deze column op de Facebookpagina van Goorsnieuws en laat weten dat je meedoet met dit stille protest met een knipoog. Ik verloot onder de likers en delers tijdens het Schoolfeest 50 euro aan foezel-penningen en schrijf een leuk stukje, met foto over jou in één van mijn volgende columns.

Namens Niels uut Goor, een fijne dag!

Gerelateerde berichten

  • Ut was wat…28 juni 2016 Ut was wat… Zo twee dagen na een geweldig weekend moet ik zeggen dat ik nog steeds een beetje 'todderig' ben. Kan de gang d'r niet goed inkrijgen en krijg nog vaak een glimlach op m'n gezicht als ik […]
  • D’r an met de lippe…21 juni 2016 D’r an met de lippe… Iemand al een bekeuring gehad op Schoolfeestweide? De plaatselijke bonnenbrigade was er als de kippen bij om op te treden tegen foutparkeerders. Het valt niet mee om daar een plaatsje te […]
  • Goede mensen en slechte dingen…31 januari 2017 Goede mensen en slechte dingen… De afgelopen periode kenmerkte zich in huize Kremers door verlies. Mijn opa, al vele jaren geleden overleden voorspelde het al: “D’r kump un tied daj meer groaves hebt as brulft’n”. En de […]
  • Schone munten wachten op nieuw Schoolfeest10 oktober 2016 Schone munten wachten op nieuw Schoolfeest Het is een jaarlijks terugkerend ritueel en de commissieleden van de stichting Goors School en Volksfeest maken er altijd een gezellige bijeenkomst van. De duizenden penningen die van hand […]
  • Goor en de doorgesnoven neusjes…12 januari 2016 Goor en de doorgesnoven neusjes… Snuivende, rokende en trippende jongeren. Vorige week werden we op deze nieuwssite gewezen op het bericht dat drugsgebruik onder de Goorse jeugd toeneemt. Vanuit mijn werk in het onderwijs […]