AGH weer in actie tegen goederentreinen

090212_Buna-Trein

Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente komt in het geweer tegen de overschrijding van het aantal goederentreinen met gevaarlijke stoffen door Twente. Door werkzaamheden aan de Duitse zijde van de Betuweroute moeten goederentreinen omrijden. Vooralsnog vindt deze overschrijding alleen plaats op de zogenoemde Twentelijn, de lijn tussen Deventer en Hengelo. Op de Twentekanaallijn heeft er ter hoogte van Goor volgens deze bijlage geen enkele trein met gevaarlijke stoffen gereden, terwijl er volgens de Wet Basisnet Spoor jaarlijks 3050 zijn toegestaan.

Als de grenzen van de Twentelijn, waar jaarlijks 1510 ketelwagons mogen rijden, strikt gehandhaafd worden dan heeft dat mogelijk gevolgen voor de Twentekanaallijn omdat er nog voldoende onbenutte capaciteit is voor gevaarlijke stoffen. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma heeft een onderzoek ingelast naar de oorzaak van de overschrijdingen. Daarin wordt aangegeven dat de grenzen over een heel kalenderjaar gelden en daarom nog geen conclusies getrokken kunnen worden. De Wet Basisnet Spoor is op 1 april 2015 in werking getreden.

Gerelateerde berichten

  • Plannen voor sluiting twee Goorse spoorweg-overgangen5 juni 2019 Plannen voor sluiting twee Goorse spoorweg-overgangen Het zal voor wandelaars die vanuit Goor De Meene in willen tegen het zere been zijn want de mogelijkheden daartoe worden behoorlijk beperkt als het aan Prorail ligt. Dit wil namelijk alle […]
  • Oald Goor: Extra spoor voor het kanaal17 januari 2019 Oald Goor: Extra spoor voor het kanaal Het is nog altijd één van de grootste projecten uitgevoerd in en rondom Goor. De aanleg van het Twentekanaal in de jaren '30. Zo'n 700 werklozen hebben de waterweg met de hand […]
  • Van Rood naar Blauw: Nieuwe dienstregelingen4 december 2017 Van Rood naar Blauw: Nieuwe dienstregelingen Vanaf 10 december voert de NS nieuwe dienstregelingen door. In Goor blijven de vertrektijden exact hetzelfde, alleen de rode bestickering op de trein zal worden vervangen door het […]
  • Informatieavond over gevaarlijke stoffen over het spoor19 september 2017 Informatieavond over gevaarlijke stoffen over het spoor Het is al jaren een heikel punt, zeker voor omwonenden van het spoor van en naar Goor waar naast personenvervoer ook gevaarlijke stoffen worden vervoerd. De angst dat er, hoe klein de kans […]
  • Sloop pand Kerkstraat begonnen, historische plek verdwenen27 februari 2017 Sloop pand Kerkstraat begonnen, historische plek verdwenen Een nieuw aangezicht op een historische plek in Goor. Het begin van de Kerkstraat is omgedoopt tot een groot bouwterrein. Het pand, waar in het verleden Veldkamp en Visser waren gevestigd […]