Slijmerig spul…

Hagelstenen zo groot als tennisballen vielen er uit de lucht in het zuiden van ons land. Honderden vierkante meters aan glazen kassen naar de knoppen. Hectares vol gewassen, rijp voor de composthoop en particulieren bleven achter met doorzeefde daken. Ondernemers zijn voor misschien wel een half miljard euries de Sjaak door dit noodweer. Helaas is dit voor de staatssecretaris van Economische Zaken, Van Dam, niet genoeg om financiële hulp te bieden. Wel heeft de rooie rakker een werk-bezoek gebracht aan de getroffen boeren. Vol begrip hoorde hij de verhalen aan van agrariërs die gewoonweg failliet gaan door dit drama.

namens_niels

Op het NOS journaal zag ik een interview met hem hierover. Hij zei dat het allemaal heel erg was, maar een ramp was het niet. Boeren kunnen zich verzekeren tegen deze schade en dan is het nu gewoon pech hebben als je dat niet gedaan hebt. Op de achtergrond zag je een boer tot aan z’n enkels in de drek staan met een slijmerige substantie in z’n handen wat eigenlijk uw en mijn aardappelen hadden moeten worden. De boerin stond er naast en had haar handen voor haar ogen, de tranen rolden over haar rode wangen.
Van Dom liep naar zijn dienstauto, trok zijn kaplaarzen uit en verruilde deze voor keurig gepoetste lakschoentjes. Snel naar Den Haag, want we hebben wel andere dingen te doen vandaag.

Wat was er dan allemaal te doen in het Haagse wat zo belangrijk was? Nou, echt hele belangrijke zaken hoor. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd om 75 miljoen, voor het zo snel mogelijk Nederlands leren van asielzoekers. Sylvana Simons, die overigens compleet voorbij ging aan het leed van de gedupeerden, voelde zich weer eens gediscrimineerd omdat de media het steeds heeft over: “De straten staan “BLANK”. De andere engerd van die politieke partij “DENK” vroeg uitstel van bepaalde stemmingen, omdat een aantal Kamerleden niet aanwezig konden zijn ivm de Ramadan. Ik vraag me dan wel eens af, waarom zit je eigenlijk op die mooie blauwe zetels? Om mij te vertellen dat je niet kunt werken omdat je vrijwillig een paar weken niet wilt vreten?

Het gaat hiermee toch helemaal de verkeerde kant op? De verhouding is zoek. Zijn we compleet gek geworden met z’n allen? Veel van die boeren kunnen net rond komen, laat staan dat er geld over is voor een dure verzekering. Overal in het land zie je particuliere projecten ontstaan om geld in te zamelen voor gedupeerden. Is dit wat de overheid bedoelde met “participatie maatschappij”? Als dat zo is, stel ik niet alleen voor om Groot-Brittannië achterna te gaan, maar ook om dan maar gelijk de hele overheid af te schaffen.

O ja, en die failliete bende van ‘SNS Reaal Vastgoed’ die “WE” toen overeind hebben moeten houden voor een slordige 860 miljoen aan belastinggeld is verkocht. Winst 32 miljoen. Destijds moesten “WE” allemaal een stapje terug doen en meebetalen aan jarenlang gehuichel van banken. Nu is er 32 miljoen over en hoor ik nergens meer het woord “WE”.

Het heeft misschien allemaal niets met elkaar te maken. Misschien zijn mijn vergelijkingen helemaal niet terecht, maar zo voelt het soms wel. Onrecht en oneerlijk. Zo krom als een…inderdaad.

In een land waar roken in een feest-tent beboet wordt, waar belastingontduiking zwaarder gestraft wordt dan het plegen van een moord, waar drukte gemaakt wordt over neger-zoenen, zwarte Piet, jodenkoeken en blanke vla…staan onze eigen boeren nog steeds met slijmerig spul in hun handen wat uw en mijn aardappel had moeten worden.
Wat zouden zij graag in een “prioriteiten maatschappij” leven…en ik met hun!

Namens Niels een fijne dag…