Zon, zee en staatsgreep…

We rollen de matten op en pakken de paling in. Vakantie! Na een jaar hard werken gaan we genieten van onze welverdiende rust en ontspanning. Het was nog wel even zoeken naar een goede bestemming om maximaal niets te doen. Zuid-Frankrijk was eerst de bedoeling. Maar aangezien bepaalde malloten zich daar niet zo goed aan verkeersregels houden en vervolgens met vrachtwagens dood en verderf zaaien, viel die bestemming af.

namens_niels

Naar Groot-Brittannië dan? Eens even de ramp-toerist uithangen om te zien hoe die bleek-huiden het vergaat na hun uittreding uit de EU. Maar als ik die nieuwe premier zie, die me doet denken aan tante Sidonia van Suske en Wiske, en die clown als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, die zo in een aflevering mee kan doen van Bassie en Adriaan, viel dat eilandje ook af.

Naar Turkije dan? Altijd goed die Turkse Rivièra met z’n dolmus’jes en Lahmacun. Voordeel is dat je in het centrum van Bodrum gewoon Nederlands kunt praten en vaak ook in het Nederlands antwoord krijgt. Net Almelo. Maar ja, daar hebben we te maken met President Recep Tayyip Erdoğan, de leider van deze bananenrepubliek, die hard op weg is om een dictator te worden van de nieuwe tijd. Een staatsgreep die volgens mij gewoon door hem zelf bedacht is en hem vrij baan geeft om rechters te ontslaan, journalisten op te pakken, militairen die hem niet zinnen op te sluiten, de doodstraf weer in te voeren en op die manier de totale macht naar zich toe te kunnen trekken.

Braakneigingen krijg ik er van als ik die die klungel van een Koenders op de televisie dan hoor zeggen: “Ik ben blij dat het democratische proces heeft gezegevierd in Turkije”. Democratisch proces? Waar dan? Ik zie het niet hoor. Er is helemaal niets democratisch aan die meneer Erdoğan, die vroeger waarschijnlijk heel erg gepest is. Het enige verschil met z’n collega-dictator uit Rusland, is dat hij zich nóg niet schuldig heeft gemaakt aan het uit de weg ruimen van z’n tegenstanders. Maar ja, dat probeert hij dus nu op een “legale” manier voor elkaar te krijgen door de doodstraf weer te mogen invoeren. Nee, naar bananenrepublieken ga ik niet op vakantie en Turkije valt dus ook af.

Griekenland? Lekker warm, veel te zien en voor ons mooi goedkoop. Ik stelde thuis voor om daar naar toe te gaan en bij alles wat we daar gebruiken te zeggen: “Ik betaal helemaal nergens voor!”. Dat hebben die Grieken zelf ook decennia lang gedaan en ik ben echt niet de beroerdste om me aan te passen naar plaatselijk traditioneel gebruik. Misschien dat ik op die manier nog wat lol heb van mijn eigen belasting-centen die in die bodemloze put zijn gekieperd. Mijn betere helft was bang dat we daar “gedoe” mee zouden krijgen en daarom viel dit failliete land ook af.

Mijn dochter gaf de doorslag. “Papa, zullen we naar het land van Sinterklaas gaan?” Het is daar lekker warm en er is ook zee. En ik weet zeker dat ik dan ook heel veel cadeaus krijg omdat de Sint daar woont. Dat lijkt mij een goed idee schatje. Laten we er dan daar nog maar even van genieten, want dit kinderfeestje is waarschijnlijk over tien jaar weg ‘gemulticultiet’ door diezelfde naïevelingen die op televisie zeggen dat ze blij zijn dat in Turkije de democratie heeft gezegevierd.

Volgende week op Goorsnieuws.nl de eerste publicatie in mijn nieuwe rubriek “Goorse parels vertellen”. Ik geef u een inkijkje in het leven van een markante Gorenaar, een pareltje.
Daarna ga ik drie weekjes ontstressen en eind augustus ben ik terug voor meer “Namens Niels”.

Dus namens mij: Een fijne dag en een geweldige vakantie allemaal…