Forse boete geeïst tegen Metchem vanwege handel in verboden stof

Het Goorse bedrijf Metchem moet 125.000 euro boete betalen vanwege het exporteren van 20.348 kilo van de chloorwaterstof hcfk-22 naar de Arabische Emiraten eind 2014. Dat is de eis die de officier van justitie vandaag in de rechtbank van Almelo uitte richting het afvalrecyclingbedrijf van directeur Roel Jochems. Voor de deal was een vergunning van de Europese Unie nodig. Sinds 2015 is het zelfs helemaal verboden om te handelen in het zogenoemde freongas, vanwege de gevolgen voor het milieu. Volgens Jochems was het in de Kerkstraat gevestigde bedrijf niet op de hoogte van het verbod en is het de eerste keer dat Metchem handelde in freongas. Er werd 8.500 euro winst gemaakt met de stof, die vooral wordt gebruikt als koelstof in koelkasten.

metchem
Metchem kocht een container van de stof via een bedrijf in Deventer voor 462 euro. Het vervoer bedroeg 8000 euro. Volgens Jochems is niet nagevraagd of een exportvergunning nodig was. De officier vindt dat de geëiste boete een afschrikwekkende werking moet hebben op andere bedrijven.

Jochems’ advocaat J. Groot vindt dat het relatief kleine bedrijf met de vervolging al voldoende gestraft is. Metchem is niet eerder veroordeeld voor milieuvergrijpen.

De rechter doet over twee weken uitspraak