Verbijstering Rijkens over afspraken rond statushouders

PVDA fractievoorzitter Fred Rijkens heeft met verbazing kennis genomen van een passage in het jaarverslag van de Bouwvereniging Ambt Delden. Daarin staat dat met de gemeente Hof van Twente een afspraak is gemaakt dat er geen statushouders worden geplaatst in Hengevelde en Bentelo, omdat er vanuit vluchtelingen geen belangstelling zou zijn voor kleinere dorpen en kernen. “Drogredenen”, noemt de Goorse leidsman de argumenten die zijn aangedragen om asielzoekers uit de twee dorpen te houden. “Als deze afspraken echt zijn gemaakt, zou er naar de mening van mijn fractie sprake zijn van een ernstige zaak. Dit riekt naar discriminatie, maar dan op een ‘nette’ manier verpakt.”

091124_rijkens

Volgens Rijkens wordt er onderscheid gemaakt. “Ik had al eerder gehoord dat men vanuit het CDA Bentelo en Hengevelde eigenlijk niet geschikt vond. Ik vraag me dan wel af waarom we ooit wel asielzoekers in de Schoolbuurt bij Markelo hebben opgevangen en waarom Diepenheim met 200 inwoners meer ineens wel geschikt zou zijn. Mede omdat we alsĀ  PvdA de indruk hadden dat sommige plaatsen bewust niet aan bod kwamen heeft mijn partijĀ  aangedrongen op een debat in de Raad. Het CDA heeft dat debat meer dan een jaar op een onbehoorlijk manier geblokkeerd.”

De zaak lijkt een staartje te krijgen, want het PVDA gaat in het verweer. “Wij willen nu echt het naadje van de kous weten over deze afspraken met deze woningstichting en nemen geen genoegen meer met ontwijkende antwoorden op dit punt”, aldus Rijkens. Hij zegt zich eraan te ergeren dat wanneer het over het huisvesten van asielzoekers gaat, bestuurders altijd het verwijt krijgen dat ze ervoor zorgen dat de opvang niet in hun eigen straat komt. “Maar deze hele gang van zaken wekt nu op zijn minst de indruk dat dat hier wel aan de orde is.”