Democratie? (Ingezonden brief)

Carel Groothengel is weer eens in de pen geklommen. Vandaag reageert hij op diverse perikelen. Hij geeft onder meer opheldering op de vraag of Fred Rijkens nu zijn ingezonden brieven schrijft of dat Carel dit zelf doet.  

Fredrijkens

Ik volg al ruim 10 jaar de raadsvergaderingen in de gemeente Hof van Twente. Er is in die Raad in de afgelopen jaren inderdaad sprake van veel gekissebis en de inhoud komt er bijna niet meer aan de orde. Het gaat vrijwel voortdurend over procedurevragen waarbij het gaat om de vraag of er over een onderwerp wel of niet het woord mag worden gevoerd. Dat is in deze Raad een meerderheidszaak geworden terwijl dat eerder altijd elke partij aan het woord mocht komen die dat wilde. Dat laatste hoort ook in een democratie. Democratisch vind ik de raad van de gemeente Hof van Twente al lang niet meer. Nu is het de PvdA die voortdurend de mond wordt gesnoerd maar morgen is het een andere partij die het niet met het CDA eens is.

Regels
Dit is overigens nieuw want tot ongeveer twee jaar geleden ging het nog wel over de inhoud en kreeg iedere partij het woord ook al was zo’n partij het ergens niet mee eens. Regels die overal in Nederland normaal zijn worden in onze gemeente niet meer toegepast. Wat mij het meest verbaasde was dat iemand op de publieke tribune gewoon openlijk het woord mag voeren in een raadsvergadering en daarbij niet tot de orde wordt geroepen. Ik heb zoiets nog nooit eerder meegemaakt. Het is overigens iemand die daarbij openlijk kritiek heeft op de PvdA. Het is nu de derde keer het geval. Dat deze fractie vraagt om ingrijpen heeft tot nu toe tot niet geleid. Een ander punt betreft mij zelf. Ik schrijf af en toe in deze krant om duidelijk te maken wat ik er allemaal van vind. Ik vermeld dan dat ik een PvdA’er en/of schaduwfractielid ben om te voorkomen dat u de indruk krijgt dat ik objectief zou zijn in mijn oordeel. Maar ook daar gebeurde iets in de Raad waar ik me over verbaasd heb.

Rijkens
Een Raadslid zei in de raadsvergadering dat mijn stukje in deze krant niet door mijzelf worden geschreven maar door Fred Rijkens, fractievoorzitter van de PvdA. Normaal wordt een raadslid die zo iets doet op de vingers getikt. Dat is ook terecht want ik mag mij niet verdedigen tegen een dergelijke beschuldiging. Ik heb het raadslid daarover via de e-mail benaderd. Toen die niet reageerde heb ik de fractievoorzitter een e-mail gestuurd. Een oorverdovende stilte.

En daarom grijpt een voorzitter altijd in als zoiets gebeurd. Maar niet in onze gemeente. Ik ben daar eerlijk gezegd kwaad over want ik vind dat je, ook al ben je raadslid niet zo maar alles mag zeggen over mensen die zich niet kunnen verdedigen. Nou stond er laatst een enorm artikel in een krant waar de persoon die mijn stukjes zou schrijven nog eens stevig en persoonlijk in de mangel werd genomen. Om die reden nog maar een keer mijn eigen waarneming. De PvdA heeft in de tijd dat ik de Raad bezoek nog nooit iemand persoonlijk aangevallen. Diezelfde partij en daarmee ook de persoon die mijn stukjes schijnt te schrijven heeft het altijd over de inhoud.

Asielzoekers
Het gaat nu bijvoorbeeld over de opvang van asielzoekers waarbij ik het CDA alles heb zien doen om het de PvdA onmogelijk te maken om het over dat onderwerp te hebben. Die partij is wel de partij die bepaald hoe het beleid van de gemeente er uit ziet. Ook ik verbaas me over een afspraak die is gemaakt voor alleen de voormalige gemeente Ambt Delden. De Raad zwijgt alleen over dit soort dingen omdat de meeste raadsleden weten dat als je zoiets aankaart je in ieder geval niet meer mee mag doen met een College. Ook kun je er gif op innemen dat je persoonlijk in de tang wordt genomen door het CDA terwijl juist die partij heel voorzichtig zou moeten zijn op dit vlak. Als je partij eigenlijk alleen maar bestaat uit leden die afkomstig zijn uit de voormalige gemeente Ambt Delden. En veel bestuursleden van die woningvereniging in het verleden en heden actief zijn of waren in die woningbouwvereniging moet je natuurlijk heel erg voorzichtig handelen. Als je dan een zodanige vreemde afspraak maakt moet je dat juist naar buiten brengen om er voor te zorgen dat anderen gaan twijfelen aan jouw betrouwbaarheid.  Met dat vertrouwen gaat het namelijk heel snel verkeerd. Kijk maar naar mijn ingezonden stukjes in deze krant. Ook die worden niet vertrouwd en dat komt juist dan wel weer in de raad aan de orde. Het is overigens niet alleen de PvdA die op de persoon wordt gepakt in de Raad. Ook iemand met een naam waar het woord schimmel in voor komt krijgt te horen dat hij misschien schimmelt. Ook daar wordt niets aan gedaan. O ja toch wel de heer Rijkens van de PvdA heeft in de raadsvergadering gezegd dat hij vond dat dat niet kon. Zijn fractie was echter de enige!

Mocht u denken waar haalt hij alle informatie vandaan, ik ben naast volger van raadsvergaderingen ook schaduwfractielid van de PvdA en op grond daarvan beschik ik ook over de nodige informatie. Daarnaast ben ik ruim 45 ambtenaar geweest (niet in deze gemeente) en weet redelijk goed hoe de hazen lopen.

Carel Groothengel, volger van raadsvergaderingen