Voorman VVB roert zich in windmolen-discussie

Het lijkt erop dat de Vereniging Verontruste Burgers (VVB) zich weer gaat roeren. Na de succesvolle strijd tegen de komst van een bungalowpark in de Herikerflier, net buiten Goor, zijn er nu plannen voor mega-windmolens in het buitengebied. De redactie ontving een ingezonden brief van buurtbewoner Henri Stork, tevens voorman van de VVB. Hij keert zich, evenals veel andere buurtgenoten, tegen het plan om windturbines te plaatsen in het gebied dat volgens hem daardoor grondig zal veranderen. De komst van de windmolens, met name de geplande turbines langs het Twentekanaal, kan ook voor inwoners van de westkant van Goor gevolgen hebben, onder meer door verwachte geluidsoverlast. Lees hieronder het ingezonden stuk.

windmolenstwentekanaalvanuitgoorZicht op de geplande windmolens vanuit Goor

De strijd om het draagvlak

Natuurlijk is iedereen voor duurzaamheid. We willen onze wereld goed overdragen aan ons nageslacht. Wethouder Wim Meulenkamp heeft dat opgepakt en wil de gemeente Hof van Twente in 2035 “energie neutraal” maken. Hij hoopt daarmee een sneeuwbal effect te ontketenen, volgens een interview in “Het Ondernemersbelang”. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want er is draagvlak nodig om dat doel te bereiken. Zolang het de “ver van mijn bed show” is, maakt niemand zich druk, maar als het “in my backyard “ komt, wordt het anders.

Zo kregen 55 bewoners van het gebied bij de Herikerberg-u weet wel, waar dat bungalowpark bedacht was dat er niet kwam, plots een brief in de bus dat er een windmolenpark zou komen aan het Twentekanaal. Initiatief van een projectontwikkelaar en 4 agrariërs, het lijkt een herhaling van zetten.

Eerste reactie: een paar windmolens bij het Twentekanaal, best aardig voor de milieubewuste burger voor wie de draaiende molens in de zon het toonbeeld van duurzaamheid zijn.

Reacties van omwonenden laten op zich wachten, maar na een gesprek met de projectontwikkelaar en enige studie blijkt het project anders te zijn dan gedacht.

De molens moeten 200 meter hoog worden, anders vangen ze te weinig wind. Dit is nieuw voor Nederland, maar ook in Europa is dit nog zeldzaam. En de plaatsing langs het Twentekanaal kan niet. Dus schuiven ze richting Herikerberg. Geluidshinder van deze giga molens wordt tot op 2 Km binnenshuis ervaren, zo leren onderzoeken van een paar universiteiten.

De realiteit begint door te dringen dat dit de woon-en leefomgeving in een groot gebied grondig gaat veranderen.

Het beschermde dorpsgezicht van de nabijgelegen historische buurtschap Stokkum met de prachtige es wordt veranderd door de enorme molens  (veel hoger dan de TV toren van Markelo).

Maar ook Diepenheim, Markelo en Goor zien deze gevaarten overal bovenuit steken.

De Herikerberg maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur, waar veel in is geïnvesteerd met o.a ecoducten. En het zicht op de Herikerberg vanaf het Twentekanaal over de open weiden en akkers is prachtig. Wim Meulenkamp is trots op zijn groene gemeente. Hier zijn de meeste landgoederen van alle gemeenten in de provincie, vertelt hij in het interview. De gemeente is redelijk dicht bevolkt, maar er is prachtige natuur met heuvels en bossen (door de landgoederen) en er is een goede infrastructuur voor recreatie.

De provincie heeft daarom niet de Hof van Twente aangewezen als gebied om windmolens te plaatsen,  maar elders waar het beter past.

Met dit windmolenpark zou de wethouder alles, waar hij trots op is, de nek omdraaien.En de bewoners  zullen tot in lengte van dagen de nadelen er van ondervinden.

Projectontwikkelaars  creëren doorgaans draagvlak met fraaie vergezichten, maar verdwijnen uit het project en schuiven de risico’s door naar anderen, in dit geval naar de boeren die gouden bergen worden beloofd. De melkveehouders waar het hier om gaat hebben problemen door o.a. een te lage melkprijs.  En omwonenden  zullen graag meewerken om daar een oplossing voor te vinden. Maar je maakt geen draagvlak door dit probleem op te lossen met het creëren van een ander probleem.

Windmolens zijn een gepasseerd station. De technologie is uitontwikkeld. Het kan alleen nog maar groter met alle nadelen vandien. Zonneenergie is in opmars wegens de snel dalende kosten en toenemende rendementen. Daar valt nog veel te winnen met onderzoek. Inmiddels ontstaan allerlei initiatieven om zonnepanelen te kopen in zonneparken elders, maar dit gaat over gemeentegrenzen heen.

Wethouder Meulenkamp, het is nog geen 2035. Neemt u  aub de tijd om na te denken en alle opties af te wegen om op toekomstige ontwikkelingen in te kunnen spelen.

 

Henri Stork