Zaken doen met criminelen…

Het merendeel van de deelnemers aan de poll op Goorsnieuws.nl vinden dat de Regge weer zichtbaar moet worden in onze Hof. We worden een nieuwe winkel rijker en daarmee is weer een klein beetje leegstand weggepoetst in ons stadshart. Gorenaar Bart Hissink gaat vanavond gebruik maken van zijn spreekrecht aan het begin van de gemeenteraadsvergadering over het legaliseren van medicinale wietteelt. Ook heb ik met veel belangstelling de ingezonden brief gelezen van de voorman van de VVB (Vereniging Verontruste Burgers), over de geplande komst van 200 meter hoge windmolens in het Herikerberg-gebied.

namens_niels

Natuurschoon en milieu vindt iedereen belangrijk, behalve als het bij je naast de deur moet gebeuren  of dat je er mogelijk last van hebt of gaat krijgen. Zo gaat dat volgens mij ook bij het weer zichtbaar maken van de Regge. Hartstikke mooi zo’n beekje door Goor. Maar wat als dat beekje precies langs jouw huis moet lopen? Ruikt zo’n modderig slootje nog steeds zo lekker in de zomer met 32 graden? Ik zie de verhitte koppies al zitten in hun auto’s als de werkers bezig zijn met het “zichtbaar” maken. Want als wij, nette automobilisten, last of oponthoud hebben van iets in het verkeer, veranderen de meesten van 0 tot 10 seconden in iets wat lijkt op een Zaanse vlogger. Leuk zo’n watertje, vinden ratten en muggen trouwens ook…

Hetzelfde geldt voor het voorgenomen windmolenplan net buiten de bordjes van Goor. We zijn met z’n allen tegen kolen- en kerncentrales en strijken graag staatssubsidies op voor het zelf milieuvriendelijk opwekken van elektriciteit. Zonne- en windenergie hebben de toekomst en daar mag je vandaag de dag al bijna niet meer tegen zijn. Maar……als die grote windhappers in een straal van een paar honderd meter bij ons huis vandaan staan, zijn we ineens niet meer zo enthousiast over schone windenergie.
Ik snap dat wel. Laten we eerlijk zijn, niemand zit toch te wachten op zo’n kolereding naast je of überhaupt bij je in de buurt. Er zijn zo ontzettend veel plekken waar je die molens kunt neerzetten waar niemand er last van heeft. Vele vierkante zeemijlen beschikbaar waar ze prima kunnen staan en waar het rendement ook nog eens veel hoger is. Oneindige saaie en onbewoonde gebieden in Drenthe en Groningen waar een mens nog niet dood gevonden wil worden, óók een prima plaats lijkt mij. Waarom nu uitgerekend in zo’n mooi natuurlijk gebied net buiten Goor?

Vanavond spreekt Bart Hissink de gemeenteraad toe over het legaliseren van het telen van wiet in huis. Het gaat hier om cannabis voor medicinaal gebruik. Bart gebruikt cannabis na een ernstig ongeluk waarbij hij hersenletsel heeft opgelopen. Hij zegt dat na het gebruik van cannabis de chaos weg ebt en dat er rust in z’n hoofd komt. Wat zou er in hemelsnaam op tegen zijn om zulke mensen  hun eigen medicijn zelf te laten kweken? Het is puur natuur, er wordt niet illegaal stroom afgetapt, het wordt niet op de zwarte markt verkocht en er is geen “randcriminaliteit” zoals te zien is bij de commerciële illegale hennepkwekerijen. Een perfect en goedkoop alternatief voor dure chemische troep uit een laboratorium toch?

Het legaliseren van softdrugs zou sowieso een bijdrage leveren aan het terugdringen van criminele activiteiten. Reguleren is beter dan gedogen en verbieden is niet te handhaven. Daar zijn we inmiddels toch wel achter…waarom wordt het anders gedoogt in de eerste plaats?

Veel succes Bart vanavond, mijn steun heb je. Eigenlijk gek toch, dat je je met illegaliteit bezig moet houden om aan je medicijn te komen? Dat je zaken moet doen met criminelen om je beter te voelen. Wat een wereld…

 

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag.