Succesvolle dialectpromotie Eeftink in Europees Parlement

Hij was één van de sprekers in het Europees Parlement in Brussel gistermiddag. Gorenaar Bert Eeftink was uitgenodigd om zijn zegje te doen over het behoud van de Nedersaksische taal tijdens een conferentie die werd belegd na een initiatief van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Eeftink, RTV Oost-presentator en de vertolker van het nukkige typetje Helligen Hendrik, pleitte onder meer voor promotie van de ‘moodersproake’ via de nieuwe media bij vooral de jongere generatie.

berteuropeesparlementBert Eeftink in het Europees Parlement

“Want doar dreei’t ut oet-eandelijk umme. Jongern mut dialect goan bekiek’n, beluuster’n en gebroek’n umdat ze ut mooi veend. Umdat ze d’r greuts op bunt. Umdat ze veend dat ut bie hun heurt. Dat ze zich d’r nit veur skaamt. En ut köppelken oale dialect-fanatici dat noe nog stöarig löp te jammern dat het dialect op starven noa dood is… Ik zol zengn…Goat d’r met verdan. Mu’j doon. Maar dan wal geerne ongesubsidieerd en binnen de veer muren van de eagen won-kamer. Want an één Helligen Hendrik in ’t openbaar he’w meer dan genog.” aldus Eeftink tegen de politici in Brussel.

Zijn inbreng en de noodkreten van andere dialectdeskundigen sorteerden effect. Er komt geld vrij voor het behoud van het Nedersaksisch dat gesproken wordt door miljoenen Nederlanders en Duitsers maar desondanks nog niet wordt erkend als minderheidstaal.

Goorse lekkernij
Er was nog een Goors tintje aan de bijeenkomst aan het Europees parlement. Jeroen Bebseler verzorgde daar op verzoek van Annie Schreijer Twentse streekproducten.

jeroenbebseler