‘Inwoners moeten direct eigenaar kunnen worden van Windmolenparken’

Morgenavond zullen de tegenstanders van de plannen om 14 windmolens te plaatsen in het buitengebied van Goor zich gaan roeren tijdens de gemeenteraadsvergadering in het Goorse gemeentehuis. De actiegroep Tegenwind heeft zijn stem al duidelijk laten horen, ook op deze site. De voorstanders zijn tot op heden nog aardig stil wat niet wil zeggen dat ze er niet zijn De redactie ontving een ingezonden brief van Henk Daalder uit het Brabantse Nuenen. Hij is specialist in het creëren van draagvlak voor windmolens en komt met tips om dat in de Hof van Twente vinden. Hij pleit voor een constructie waarin inwoners van Goor en omgeving de kans moeten krijgen om direct eigenaar te worden van een ‘stukje windpark’ waardoor huishoudens er volgens hem veel meer voordeel uit kunnen halen dan wanneer alleen kan worden geparticipeerd in een commercieel project zoals nu wordt voorgesteld door De Wolff energie. Hieronder zijn pleidooi.

windmolenstwentekanaalvanuitgoor

Windmolens horen direct van huishoudens te zijn

Zeer verstandig van de gemeente om te onderzoeken welke scenario’s mogelijk zijn om de energie in de gemeente duurzaam op te wekken. Dat is dat huishouden zelf de kans moeten krijgen een kavel windpark te kopen voor eigen gebruik. Niet “participeren” maar echt zelf eigenaar worden, door een stukje windpark te kopen. Dan krijgen huishoudens veel meer voordeel dan wanneer ze “participeren” in een commercieel en gesubsidieerd project. Als eigenaar beslissen ze zelf hoe ze het voordeel besteden. De gemeente heeft het aspect wie eigenaar wordt nog niet onderzocht, omdat ze eigenlijk reageren op een verzoek van commerciële windparkbouwers om windmolens te mogen bouwen.

Het woont goedkoper in een koopwoning dan in een huurhuis. Net als bij de bouw van een nieuwe woonwijk, zou de gemeenteraad moeten beslissen welk deel van het windpark een koop-windpark is, en welk deel een huur-windpark. De traditionele aanpak.

Kopers van een kavel windpark hebben veel voordeel. Ze wekken hun eigen stroom op, en hebben die voor de kostprijs, 25 jaar ca 4 cent. Zie het financiële plaatje.  Nu is de commerciële stroomprijs ook ca 4 cent, maar in de komende 25 jaar zal die ongetwijfeld stijgen, door het sluiten van centrales, en doordat die resterende centrales echt moeten gaan betalen voor hun CO2 uitstoot, of CCS2 moeten inbouwen. Die CCS2- installatie maakt de stroom ook duurder waardoor eigenaren van een eigen kavel windpark goedkoper uit zijn.  Als eigenaar beslis je zelf over wat je met het voordeel doet, het is ca 3 cent per kWh gemiddeld over die 25 jaar.

windmolenvoordeelplaatje

Commerciële windpark exploitanten gunnen het omgevingsfonds slechts 0,05 cent per kWh, dus de keuze van de gemeenteraad, om commerciële windpark bouwers hun gang te laten gaan, of te eisen dat inwoners de kans krijgen een kavel windpark voor eigen gebruik te kopen. Dát gaat ergens over.  Twintig windmolens van 3 MW is goed voor 30.000 huishoudens die ieder 5000 euro voordeel kunnen krijgen, als de gemeenteraad dat beslist. Dat is 150 miljoen euro voordeel voor inwoners of voor de commerciële windpark-exploitanten. Mijn advies aan de gemeenteraad: Grijp in en geef alle huishoudens de kans zelf een kavel te kopen op termijn. En nu al iedereen vragen om hun belangstelling hiervoor te registreren, vrijblijvend. Dat kan nu al op www.pakdewind.nl  Daar geeft iedereen die voordeel wil, op voor hoeveel kWh per jaar hij of zij zijn huishouden zou willen opwekken met een eigen stukje windpark.

De som van al die aanmeldingen maakt het draagvlak zichtbaar voor politiek en tegenstanders. Op deze manier kunnen de voorstanders zich organiseren om straks opdrachtgever te worden voor hun eigen windpark en bouwen bedrijven als Raedthuys en De Wolff dezelfde windmolens, maar nu voor de verkoop aan huishoudens.

 

Henk Daalder,

Specialist draagvlak voor windmolens