Dapper…

Heerlijk! De Sinterklaas-tijd komt er weer aan en dat staat de laatste jaren synoniem voor  verkneukelen aan allerlei onzinnig gebrabbel van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Het is zeer vermakelijk en je kunt je avond goed vol krijgen met het lezen van reacties over dit nationale drama. Nootjes erbij, drankje, muziekje op de achtergrond…net een soap. Wat een bagger komt hierover voorbij en wat een hersenloze argumenten zijn er te lezen van beide ‘kampen’.

namens_nielsOm heel eerlijk te zijn, maakt het mij persoonlijk geen bal uit of Piet nu bruin, zwart of geel met een paars randje is. Het gaat erom wat mijn dochter en alle andere kindjes leuk vinden. Pepernoten, het verhaal de spanning en natuurlijk de cadeaus, daar gaat het om. Ik heb jaren voor Piet gespeeld en in één geval een keer m’n zwarte panty vergeten aan te trekken. Zwarte Piet met witte benen. De kinderen zagen het niet eens! Hun ouders wel…en dat is nu juist het probleem.

Volwassenen, bemoei je er gewoon eens niet mee. Bemoei je je ook met andere kinderspelletjes? En dan de reacties van mensen uit de politiek. Houd je toch verre van deze non-discussie denk ik dan. Ga iets nuttigs doen! Neem bijvoorbeeld Lodewijk Asscher nu eens. Hij doet uitspraken waarmee hij zich op social media namen op de hals haalt als “landverrader” en “cultuurbarbaar”. Je slaat dan, als serieus politicus, de plank volledig mis en je bombardeert jezelf tot Neerlands Ziele-Piet. Hij vond het “een dapper besluit” van RTL4 om geen Zwarte Pieten meer te laten zien op die zender. Nou ja, je nu in ieder wel geval zeker welke richting het op gaat als je straks op zijn club  gaat stemmen. Dan moet je inderdaad wel héél dapper zijn!

Ook dapper is de bekendmaking, van twee partijen in onze Hof, dat ze instemmen met het plaatsen van die verschrikkelijke windmolens. Ook hier betogingen met argumenten op demonstratieborden. Leuzen als: “Lelijk vergist…weg toerist”, “Windmolens nee…die horen op zee” en nog meer van die slechte rijmpjes. “Wie wind zaait, zal storm oogsten”, vond ik dan wel weer grappig. Laten we eerlijk zijn, de regie over deze hele discussie is compleet zoek.

Windmolens zijn achterhaald, duur, onrendabel en er zijn veel betere opties om klimaat neutraal te worden. Mensen moeten er geen last van hebben en ze moeten er gelijk iets aan kunnen verdienen. Alleen dan krijg je draagvlak in plaats van protest. Vervang alle dakpannen door dakpancollectoren en sla in elke woning bronnen voor aardwarmte. Isoleer de boel goed en vervang alle ramen met driedubbel glas.

In Utrecht is nu zo’n projectje bezig met een oude flat die ze aan het renoveren zijn. Deze flat wordt compleet klimaat neutraal; net zoveel duurzame energie opwekken als nodig is. Dit allemaal zonder protest, zonder weerzin, zonder wanklank. Dat is waar het op aan moet, dat is de toekomst. Overheid, investeer daar maar eens in, wees daar maar eens “dapper”. Verban die lelijke windapparaten naar ergens ver op zee. Hou op te zeuren over Zwarte Piet en ga eens aan het werk. Misschien begint het dan eindelijk eens te lijken op iets wat jullie zouden móeten doen voor dit land, waar jullie een vorstelijk salaris voor opstrijken en waarmee jullie jezelf niet totaal belachelijk maken.

Dan ben je pas écht “DAPPER”!

 

Namens Niels uut Goor,

Een fijne dag.