Pootje au!

welbeschouwd1

Ineens staat Goor in brand. Och, och: wat zijn we boos! We mogen niet meer uit een glaasje drinken tijdens ons eigen feestje. We moeten het doen met een plastic bekertje. Waarom? Politiehonden krijgen au aan het pootje. Daarom.

Nog niet zo lang geleden was Jan Dekker overal waar de hond zijn staart roerde in Goor. Jan had het syndroom van Down. “Skabbelink”, sprak Jan. “Skabbelink, het geet neet good”. Dan knikte ik meewarig en antwoordde. “Joa Jan, ie hebt helemoal geliek”. Jan is een paar jaar geleden overleden.
Ik moet telkens aan Jan denken als weer een maatregel uit het gemeentehuis wordt afgevuurd. Jan en het gemeentebestuur lijken heel veel op elkaar. Bemoeizuchtig met dingen waar ze eigenlijk niets van weten. En, oh wee, als ze hun zin niet krijgen. Jan dreigde als vergelding met een zwaaiend stokje, bestuurders doen dat met boetes en regeltjes. Jan kon niet anders, politici willen niet anders.
Maar ook wij als brave burgers kunnen er wat van. Het interesseert ons totaal niet(s) wat er in het gemeentehuis gebeurt. Vraag: wie kan de namen van drie raadsleden opnoemen? Uit het hoofd. Zover zijn we inmiddels gezonken. Volstrekte apathie tegenover onze bestuurders.
Daarom vind ik de opstand tegen het glazenverbod een mooi voorbeeld van hypocrisie. Met het verspilde geld voor de aankoop van grond voor de brandweerkazerne kunnen we minstens vijf jaar allemaal gratis drinken tijdens Schoolfeest. Ik hoor er niemand over in de supermarkt. We hebben binnenkort geen zwembad meer: de schouders worden opgehaald. Er wacht een financiële kaalslag voor sport- en culturele clubs: het zal allemaal wel.
Maar wel gaan piepen als we een weekeinde geen bier meer mogen drinken uit glas? Kom op, zeg! Natuurlijk is de maatregel te bezopen voor woorden. Jiskefetter Herman Koch is deze week te gast in Goor. Leg hem dit verhaal voor en hij begint spontaan met het schrijven van nieuwe afleveringen voor het humoristische tv-programma. Ik leg de schuld bij ons allemaal. Je krijgt het bestuur dat je verdient.
Tot slot de hamvraag: glas of plastic? Het zal mij eerlijk gezegd een zorg zijn. Als ik dan toch uit plastic moet drinken, geef dan maar meteen een emmer. Ak maar duuzelig word.

Bert Schabbink