Kunstmatige alvleesklier Koops stuk dichterbij voor diabetespatiënten

De door de Goorse uitvinder Robin Koops bedachte kunstmatige alvleesklier kan binnen enkele jaren op de Europese markt worden gebracht. Zijn bedrijf Inreda Diabetic is jaren bezig met de ontwikkeling daarvan en heeft nu het eerste deel van de zogenoemde CE-certificering binnen. Voor het tweede deel moet nog één klinische studie worden uitgevoerd. Inreda Diabetic, gevestigd aan de Klavermaten, is het eerste Europese bedrijf dat een bi-hormonale kunstmatige alvleesklier ontwikkelt die in de nabije toekomst beschikbaar komt voor alle diabetespatiënten. De kunstmatige alvleesklier van Koops is een volledig geautomatiseerd medisch hulpmiddel voor diabetespatiënten, dat aan het lichaam wordt gedragen en dat automatisch de bloedsuikerwaarden meet en reguleert. De uitvinding wordt gezien als een grote doorbraak in de ondersteuning van patiënten met suikerziekte.

robinkoops1

De studie van het overige deel van de benodigde certificering zal mede worden bekostigd door de Stichting Diabest. In september van dit jaar hebben 13 mensen met diabetes vanuit deze stichting een hike-tocht door de Oostenrijkse bergen gelopen. Het bijeengelopen bedrag zal komende zondag worden overhandigd aan Inreda Diabetic. “Wij zijn zeer vereerd dat wij dit jaar het sponsordoel waren van Diabest. De opbrengst van de hike-tocht zal ten goede komen aan de aanschaf van verbruiksartikelen voor de CE-studie, zodat ons apparaat ook gecertificeerd kan worden als medisch hulpmiddel”, aldus Robin Koops die drie jaar geleden ook al de prestigieuze Herman Wijffels innovatie-prijs won met deze vinding.

robinkoopsinnovatieprijs

In de komende paar jaar legt Inreda Diabetic zich volledig toe op het kunnen betreden van de Europese markt. Daarvoor wil zij in 2017 het apparaat verder verkleind hebben tot een pocketformaat en de benodigde CE-studie uitvoeren. In 2018 zullen dan nog klinische testen worden uitgevoerd, onder meer met jonge kinderen. In totaal zullen bij deze studies circa 1.500 diabeten in Nederland en andere Europese landen betrokken zijn.  Parallel daaraan wordt gestart met het voorbereiden van productie op grote schaal.

kunstmatigealvleesklier1

 

Gerelateerde berichten

  • Rikkert CFO Inreda Diabetic11 november 2020 Rikkert CFO Inreda Diabetic Eric Rikkert wordt de nieuwe financiële man bij het Goorse Inreda Diabetic van Robin Koops. De 61-jarige Gorenaar en oud-gemeenteraadslid, maakt nu nog deel uit van de Raad van Bestuur […]
  • Kunstmatige alvleesklier Robin Koop verkozen tot nationaal icoon23 september 2019 Kunstmatige alvleesklier Robin Koop verkozen tot nationaal icoon Een geweldige erkenning voor Gorenaar Robin Koops. Hij ontwikkelde, als eerste in de wereld, een kunstmatige alvleesklier die automatisch de bloedsuikerspiegel bij diabetes-patienten […]
  • Koops: Held van de regio…7 december 2020 Koops: Held van de regio… Robin Koops is als belangrijke innovator gekozen tot held van de regio door Novel-T. Dat is een organisatie die nieuwe business in de regio Twente helpt ontstaan en bestaande business […]
  • Inreda Diabetic en Menzis starten proef met kunstmatige alvleesklier6 oktober 2020 Inreda Diabetic en Menzis starten proef met kunstmatige alvleesklier Het Goorse Inreda Diabetic en zorgverzekeraar Menzis starten nog deze maand met een project waarbij 100 volwassen proefpersonen de door Gorenaar Robin Koops (foto) ontwikkelde kunstmatige […]
  • Koops in finale nationale iconen-contest28 mei 2019 Koops in finale nationale iconen-contest De Goorse uitvinder Robin Koops is met zijn bedrijf Inreda Diabetic genomineerd voor de titel 'Nationaal icoon'. Koops ontwikkelde een kunstmatige alvleesklier die het leven van […]