Kunstmatige alvleesklier Koops stuk dichterbij voor diabetespatiënten

De door de Goorse uitvinder Robin Koops bedachte kunstmatige alvleesklier kan binnen enkele jaren op de Europese markt worden gebracht. Zijn bedrijf Inreda Diabetic is jaren bezig met de ontwikkeling daarvan en heeft nu het eerste deel van de zogenoemde CE-certificering binnen. Voor het tweede deel moet nog één klinische studie worden uitgevoerd. Inreda Diabetic, gevestigd aan de Klavermaten, is het eerste Europese bedrijf dat een bi-hormonale kunstmatige alvleesklier ontwikkelt die in de nabije toekomst beschikbaar komt voor alle diabetespatiënten. De kunstmatige alvleesklier van Koops is een volledig geautomatiseerd medisch hulpmiddel voor diabetespatiënten, dat aan het lichaam wordt gedragen en dat automatisch de bloedsuikerwaarden meet en reguleert. De uitvinding wordt gezien als een grote doorbraak in de ondersteuning van patiënten met suikerziekte.

robinkoops1

De studie van het overige deel van de benodigde certificering zal mede worden bekostigd door de Stichting Diabest. In september van dit jaar hebben 13 mensen met diabetes vanuit deze stichting een hike-tocht door de Oostenrijkse bergen gelopen. Het bijeengelopen bedrag zal komende zondag worden overhandigd aan Inreda Diabetic. “Wij zijn zeer vereerd dat wij dit jaar het sponsordoel waren van Diabest. De opbrengst van de hike-tocht zal ten goede komen aan de aanschaf van verbruiksartikelen voor de CE-studie, zodat ons apparaat ook gecertificeerd kan worden als medisch hulpmiddel”, aldus Robin Koops die drie jaar geleden ook al de prestigieuze Herman Wijffels innovatie-prijs won met deze vinding.

robinkoopsinnovatieprijs

In de komende paar jaar legt Inreda Diabetic zich volledig toe op het kunnen betreden van de Europese markt. Daarvoor wil zij in 2017 het apparaat verder verkleind hebben tot een pocketformaat en de benodigde CE-studie uitvoeren. In 2018 zullen dan nog klinische testen worden uitgevoerd, onder meer met jonge kinderen. In totaal zullen bij deze studies circa 1.500 diabeten in Nederland en andere Europese landen betrokken zijn.  Parallel daaraan wordt gestart met het voorbereiden van productie op grote schaal.

kunstmatigealvleesklier1