Dag van de Dialoog brengt mensen samen

Het is iets voor zessen. In De Klokkenkamp vertelt Seher Cabur met glinsterende ogen over haar bruiloft, nu 14 jaar geleden. Ze is al even zo lang in Nederland en geeft tegenwoordig op vrijwillige basis taallessen in de Reggehof. Het is één van de vele verhalen die, mooi en minder mooi, over de eettafel gaan tijdens de zesde Dag van de Dialoog. Mensen van verschillende rangen, standen en nationaliteiten gaan met elkaar in gesprek en luisteren naar elkaar op elf verschillende plekken in Goor.

dagvandedialoog20162Vandaag schuiven 84 mensen aan en dat is iets minder dan vorig jaar toen er meer dan 110 deelnemers waren. “Dat komt door het ‘Charlie Hebdo-effect’ zegt organisator Richard van Minnen. Dat versterkte de behoefte bij meer mensen om met elkaar in gesprek te gaan.” De Dag van de Dialoog heeft zijn nut in al die jaren bewezen en brengt Gorenaren die elkaar normaliter niet veel tegenkomen dichter bij elkaar. “En daar gaat om. Niet om de discussie maar om het gesprek.” aldus van Minnen.

dagvandedialoog20163

Het gesprek wordt begeleidt door vrijwilligers van de diverse kerken, Salut en de Stadsraad die ook de maaltijd gereed maken. Kosten zijn er niet. Supermarkt Emté zorgt voor de ingrediënten. Na afloop van de tafelgesprekken gaan de deelnemers naar het gemeentehuis waar burgemeester Ellen Nauta wacht. Ook zij gaat in gesprek en spreekt de mensen toe. Dan is het voorbij en keert iedereen huiswaarts. “Dat zouden we veel vaker moeten doen” mompelt iemand.