#‎pasopmeneerkremerszitookoptwitter

Al jaren ben ik werkzaam in het onderwijs en ik vind dat ik daarmee de mooiste baan van de wereld heb. Ik zie veel overeenkomsten met de leerlingen en mezelf. Allebei moeite hebben met in het gareel lopen, niet veel hebben met autoriteit én discipline wanneer het uitkomt. Net zoals meneer Kremers (zo noemen ze mij op school), zetten veel leerlingen zich vaak een beetje af tegen de geldende normen.

namens_nielsZo kwam ik van de week in gesprek met een leerling over de leerplichtwet. Deze wet stamt uit 1969. Hij vond dat deze wet hopeloos ouderwets was en absoluut niet meer past in deze tijd. Studenten moesten recht hebben op een aantal vrij in te plannen snipperdagen per schooljaar. Daarnaast vond hij het ook maar oneerlijk dat zijn islamitische klasgenoot verlof kreeg voor het Offerfeest en dat zijn verlofverzoek daarentegen door mij was afgewezen. Ik probeerde uit te leggen dat hij bij de motivatie dan iets anders moest invullen dan: “Ik wil ook wel eens een lang weekend lekker vreten en zuipen”. Hij benadrukte zijn verbijstering door te zeggen dat hij de afwijzing JUIST niet van mij had verwacht, omdat hij mij ook wel zo’n type vond voor zo’n weekendje maximaal innemen. Huhhh!!??

Hij ging nog even door want hij vond ook dat thuisonderwijs moest mogen in Nederland. Zijn opoe kon hem ook wel iets vertellen over de oorlog en laten we eerlijk zijn, who gives a fuck als je praat over de Romeinen? Verder waren al die talen op school pure flauwekul. In het buitenland moesten ze maar eens een beetje meer Nederlands leren. Oud Grieks en Latijn spreekt niemand meer, dus waarom zou je dat moeten leren? Duits was toch wel de meest vieze taal die er bestond. Als je op Mallorca komt, en je spreekt Duits, willen ze je niet eens helpen als je pils besteld. School was wat hem betreft een strafkamp, wat synoniem stond voor onderdrukking en versmalling van zijn vrije en creatieve geest.

Nee meneertje Kremers, bazelde hij door, ik wil vrij zijn en later rijk worden. Zo’n baantje als u achter zo’n bureau, de hele dag een beetje slap lullen en af en toe de mensen tegen de haren instrijken met verhaaltjes op het internet. Dat lijkt mij ook wel wat. Maar weet u wat ik echt het liefst zou willen? Reizen, backpacken, zwerven, rondtrekken. Ik wil wat van de wereld zien!

Mooi verhaal jongen, maak er een tekening van, zei ik. Aan je fantasie schort in ieder geval niets. Hij nam nog een teug van z’n energy stuiterballenwater en liet een bescheiden boertje. Ik verontschuldigde hem voor z’n vieze Duitse accent en oohh ja, als je wat van de wereld wil zien, installeer je maar Google Earth, snotterdop.

Het volgende “klantje” staat al vol ongeduld te trappelen op de gang. Nat van het zweet en z’n handen overdreven onder het zwarte vet komt hij binnen. De donkere veeg over zijn wang en voorhoofd maakt het helemaal af. Meneer, ik ben te laat want de ketting van m’n fiets was er af. Onmacht dat ik nu te laat ben. Ik, gezond achterdochtig, eens even neuzen op z’n Facebook- en Twitterpagina. Zie ik daar  ineens een jolige foto voorbij komen waarop hij, samen met z’n vriendje, z’n ketting op vakkundige wijze aan het demonteren is van het tandwiel. GOTCHAA!! ‪ #pasopmeneerkremerszitookoptwitter. Love my job. Onderwijs, elke dag anders.

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag…