Hissink terug bij af, Nauta weigert wietteelt te gedogen

Burgemeester Nauta van de gemeente Hof van Twente zal geen uitvoering geven aan de raadsbreed gesteunde motie om de particuliere teelt van cannabis voor medicinaal gebruik te gedogen. Ze heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om deze manier van wietteelt toch toe te staan maar zegt het niet te kunnen doen omdat ze dan hoe dan ook de wet moet overtreden. “Dat mag de raad niet van mij verlangen.” De motie werd ingediend na een pleidooi van Gorenaar Bart Hissink (foto) die al jaren actie voert voor legalisatie van cannabisteelt. Hij reageert in eerste instantie teleurgesteld maar weigert op te geven. “Volgens mij zijn er wel degelijk mogelijkheden, dat is in Tilburg wel bewezen.”

Nauta sprak tijdens haar onderzoek met burgemeester Noordanus van de Brabantse stad die de wietteelt voor patiĆ«nten, wel gedoogd. “Alleen is dat een andere situatie. Daar is een pilot gestart vanwege de grote problemen met drugs. Die zijn hier niet in die mate aan de orde. Bovendien werken daar de politie en het OM ook mee. Dat is hier niet het geval.” aldus Nauta tegenover RTV Oost. “Wat ik ook doe, het blijft illegaal.” Ze vindt dat deze kwestie zo snel mogelijk op de landelijke ‘zorgtafel’ moet komen om een wetswijziging door te voeren. “Er ligt al een voorstel van D66 in dat kader en ik wil er bij minister Schippers op aan dringen om hier werk van te maken want begrijp me goed: Ik begrijp mensen als Baert Hissink heel goed en wil niets liever dat ze geholpen worden.”

Bart Hissink raakte jaren geleden zwaar gewond tijdens een crash in een rally-auto en heeft sindsdien NAH (niet aangeboren hersenletsel). Hij heeft veel baat bij het gebruik van cannabis en zegt dat er nog veel mensen, ook in Goor en omgeving, geholpen kunnen worden als er wiet geteelt mag worden voor particulier en medicinaal gebruik. Het liefst wil hij complete legalisatie maar daarvoor moet de landelijke politiek in actie komen. “Daarom probeer ik het in eerste instantie lokaal” aldus Hissink eerder.

Met de weigering van Nauta om de motie uit te voeren lijkt Hissink voorlopig terug bij af. Er is een raadsbrief naar de verschillende fracties gestuurd door de burgemeester. Die zal komende dinsdag tijdens de raadsvergadering behandeld worden.