Nationale naïviteitsprijs…

De tijd van lamballen, vretten, zoep’n en lucht kapot jaag’n is voorbij. We beginnen aan een nieuw jaar met nieuwe kansen. Laten we er voor de verandering maar eens met gestrekt been in gaan, ik had het al gemist. Wat was er allemaal in het nieuws sinds mijn laatste column voor de Kerst? Onze Burgemeester is verkozen tot beste bestuurder in Twente. Ze wordt geroemd voor het bedrijven van politieke “handigheid”. Daar zijn inderdaad tal van voorbeelden van te noemen.

Hoe ze zich bijvoorbeeld heel handig uit het debat heeft gewurmd wat ging over de legalisatie van medicinale thuiskweek van cannabis. Ze zou bij het uitvoeren van dit aangenomen voorstel, goedgekeurd door de gemeenteraad, de wet moeten overtreden en dat kon niet van haar verwacht worden. Andere gemeenten in Nederland kunnen het wel, maar De Hof blijkbaar niet. Het zou gaan om een pilot in die andere gemeenten. Nou, ik zou zeggen: Zorg dat je in die pilot komt! Hoe ver reikt de wil daadwerkelijk, vraag ik me dan wel eens af.

Persoonlijk vind ik de Burgemeester qua persoon wel oké. Ze doet in de meeste gevallen wat een Burgemeester moet doen. Maar een prijs voor het tonen van bestuurlijk lef, krijgt ze zeker niet. Wel zou ze mogelijk in aanmerking kunnen komen voor de nationale “naïviteitsprijs”, uitgereikt door het “Windmolengilde Nederland”. Laten we eerlijk zijn. Een klein kind kon nog nagaan waar het op uit zou draaien als je zaken gaat doen met bedrijven waar het woord “commercieel” dik en dubbel onderstreept gedrukt staat. Eén slimste commerciële afzetter, die de gemeente in de zak heeft, is toch wel genoeg dacht ik zo. Ze gaan trouwens bij de stort nu wel netjes en eerlijk wegen. Toch nog iets bereikt. Nu maar hopen dat die vissticks snappen hoe een weegschaal werkt. Ik laat m’n vingers nog even gekruist als u het niet erg vindt.

Nu ik het toch over afvalverwerking heb, dat scheiden volgens de Diftar-norm is per 1 januari ook ingegaan. Goor en omstreken is drukdoende alles netjes gescheiden aan te bieden. Zo zag ik al keurig gescheiden puinafval gestort liggen bij de parkeerplaats richting het oude AZC in Markelo. Er lagen ook een paar verdwaalde vuilniszakken bij met restafval. Dat vind ik niet zo netjes, want het verzamelpunt voor restafval was volgens mij bij dat germaaltje in de Meene, d’r lag daar namelijk zat. De rest kun je kwijt bij en rondom de glasbakken en oude kleding verzamel plekken. Ook een favoriete plek voor financieel aantrekkelijke dumping is bij de oud papier containers naast de kazerne van de Brandweer.

Nee, werkt fijn dat Diftar. Kinderziektes noemen ze het…nou, dan ben ik bang voor wat de pubertijd gaat brengen. Diftar, de nieuwe naam voor een sigaar…uit eigen vuilnisdoos.

Verder was er ook nog een zeer vermakelijk stukje cabaret te volgen. Één of andere penningmeester van een huurdersvereniging probeerde uit te leggen, of beter gezegd, probeerde niet uit te leggen hoe het kan dat er vele duizenden euro’s missen uit de clubkas. Hij had als enige toegang tot de rekening met de pinpas. Op de vraag van de journalist hoe dat kan en wie dat gedaan heeft, was zijn antwoord: “Tja, dat stond er niet bij”. Hilarisch toch? Hans Klok zou d’r jaloers op worden. Wel gaf de penningmeester toe alcoholische versnaperingen gekocht te hebben tijdens het feest der feesten op rekening van de vereniging. Oké, oké, daar maken we dan maar een uitzondering voor.

 

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag.