Noodkreet oud-Goorse Romy gaat viral

Een noodkreet van de oud-Goorse Romy Seep via Facebook is in no time duizenden keren gedeeld en wekte de interesse van de landelijke media. Seep, die in Utrecht in een klein appartement woont, heeft samen met haar partner een twee-jarig zoontje (Qwin) met een ernstige chromosoom-afwijking en is met spoed op zoek naar een aangepaste woning om goed voor Qwin te kunnen zorgen. Bij de gemeente Utrecht en woningcoöperaties vangt ze tot op heden bot en dus zocht ze haar heil via social media waarop ze een brief postte die hieronder (lees meer) te lezen is. Vanavond wordt in de late editie van Hart van Nederland op SBS6 een reportage over deze kwestie uitgezonden.

Beste woningcorporaties en gemeente Utrecht,

Al ruim anderhalf jaar zijn wij inmiddels met spoed opzoek naar een aangepaste woning of een woning welke aan te passen is dmv een om te bouwen garage of een zorgunit in de tuin. Verder moet het huis voldoen aan 3 slaapkamers en een woonkamer van minimaal 30m2 in verband met medische hulpmiddelen. Geen luxe maar pure noodzaak.

Wij wonen nu 2 hoog zonder lift in een 3 kamer appartement. De woonkamer veel te klein voor alle benodigde aanpassingen om over de badkamer en slaapkamer maar niet te spreken.

We moeten wachten. Al anderhalf jaar. Dat gaat bijna niet meer. Want wat als onze zoon op de trap een epileptische aanval krijgt? Geen houden meer aan. Of wat als hij valt als wij hem van de douchebrancard moeten tillen omdat deze door ruimte gebrek niet in hoogte verstelbaar is?

We hebben urgentie. Op aangepaste woningen, benedenwoningen en eengezinswoningen in de gemeente Utrecht want anders krijgen we weer gedoe met het overnemen van al verstrekte WMO voorzieningen.

Is er dan NIEMAND, bij de gemeente of woningcorporaties die iets zou kunnen doen? Ik weet dat we niet de enige zijn maar voor zulke schrijnende gevallen moet toch hulp komen? Geen gedwongen uithuisplaatsing omdat simpelweg thuis verzorgen niet meer mogelijk is?

En als je dan eindelijk een geschikte onaangepaste woning hebt gevonden moet je bovenop de maximale huurprijs een eigen bijdrage gaan betalen die je bij een direct aangepast huis niet hebt. Zo lijkt het dus echt alsof je gestraft wordt.

Kopen is geen optie. Vrije sector huren ook niet dus zit je gevangen in een web vol bureaucratische regeltjes waarbij alle vingertjes op elkaar wijzen en niemand echt kan helpen.

Help ons en gezinnen in soortgelijke situaties. We hebben er niet om gevraagd en moeten al zoveel inleveren. Een passende woning maakt het leven met een beperking zoveel makkelijker en rustiger.