Ingezonden brief Buurtcomité Zonnepark Waterlanden

In aanloop naar de gemeenteraadsvergadering van komende dinsdag een ingezonden brief aan Goorsnieuws van Manon Albinus van Buurtcomité Zonnepark Waterlanden. Hieronder haar visie op de heikele kwestie rondom de duurzaamheid en het zonnepark.

Kiest gemeenteraad voor geld of duurzaamheid?

Plan inrichting zonnepark Waterlanden ongewijzigd na gesprek Wethouder met Buurtcomité

Op advies van de Gemeenteraad heeft afgelopen dinsdagavond een gesprek plaatsgevonden tussen Wethouder Meulenkamp en het Buurtcomité Zonnepark Waterlanden om tot overeenstemming te komen over de inrichting van de beoogde zonnepanelen op locatie Waterlanden.

De wethouder gaf aan de maximale hoogte te hebben besproken met Solar Fields. Het verder terugbrengen van de hoogte in de huidige Zuidopstelling is voor Solar Fields níet mogelijk. De door het Buurtcomité gewenste Oost-Westopstelling is voor Solar Fields vanuit financieel oogpunt niet zo aantrekkelijk is als Zuid-opstelling. Het plan is dan ook niet gewijzigd ten opzichte van de vorige keer.

In het gesprek maakte Wethouder Meulenkamp wederom kenbaar dat bij het te realiseren zonnepark duurzaamheid voorop staat. De financiële opbrengsten van het zonnepark zijn niet van primair belang.

Op verzoek van het Buurtcomité stuurde Solar Fields enkele weken geleden, zowel naar het Buurtcomité als naar de wethouder, een berekening van de huidige Zuidopstelling en de Oost-Westopstelling voor de locatie Waterlanden. Hieruit blijkt dat de Zuidopstelling per jaar 6,8 miljoen kilowattuur (kWu) oplevert. De door het Buurtcomité gewenste Oost-Westopstelling levert 9,6 miljoen kilowattuur per jaar op. Een verschil van zo’n 40 (!) procent in het voordeel van de Oost-Westopstelling. Jaarlijks kan dus 2,8 miljoen kilowattuur meer opgewekt worden op locatie Waterlanden dan met het huidige plan. Dit verschil is voldoende voor het gemiddelde jaargebruik van zo’n 850 huishoudens. En dat 20 jaar lang, ieder jaar opnieuw. Het recentelijk aangekochte stuk grond aan de Enterseweg levert daarmee minder kilowattuur op dan wat extra gegenereerd kan worden op locatie Waterlanden middels de door het Buurtcomité gewenste Oost-Westopstelling met de geringere hoogte (maximaal 2 meter). De wethouder geeft aan de mail van Solar Fields niet te hebben gelezen.

Solar Fields heeft gekozen voor de Zuidopstelling omdat deze optie meer euro’s oplevert, ondanks dat Oost-West meer kilowattuur oplevert. Dit heeft te maken met de wijze waarop het project via SDE (stimulering Duurzame Energieproductie) wordt gesubsidieerd. In Oost-Westopstelling vorderen de zonnepanelen per stuk zo’n 7% minder zonne-uren dan in Zuidopstelling. Door geringere hoogte en daarmee geringere schaduwwerking van de Oost-Westopstelling, kunnen in deze opstelling echter aanzienlijk méér panelen per hectare geplaatst worden. Hier houdt de subsidieregeling geen rekening mee. Vanuit het oogpunt van Solar Fields, een commerciële partij waarbij de primaire doelstelling niet de kilowatturen zijn, maar de financiën, is de gemaakte keuze voor de Zuidopstelling te begrijpen. Voor een wethouder die als doelstelling duurzaamheid heeft echter niet.

Het Buurtcomité constateert uit het gevoerde overleg wederom dat de aanbesteding onzorgvuldig is voorbereid. Niet het Buurtcomité maar de gemeente had onderzoek moeten doen naar de optimale opstelling van de panelen. Hierdoor dreigt nu jaarlijks 2,8 miljoen kilowattuur aan kostbare zonne-energie verloren te gaan. Het is echter nog niet te laat.

De Wethouder geeft aan een betrouwbare gemeente te willen zijn en het contract met Solar Fields niet te kunnen ontbinden. De gemeenteraad kan dit echter wel, door de ontwerpverklaring van geen bedenkingen niet af te geven. Daarmee is de gemeente juist wél betrouwbaar, naar de mensen die zij vertegenwoordigt; de burgers van de gemeente Hof van Twente.

Het Buurtcomité stelt voor een nieuwe aanbesteding uit te schrijven, waarbij duurzaamheid en een maximale hoogte van 2 meter als belangrijkste criteria worden aangewezen. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten:

  • 40% meer duurzame energie;
  • lagere panelen met minder impact op het uitzicht van de buurtbewoners.

Het buurtcomité realiseert zich dat dit voorstel impliceert dat we terug zijn bij het startpunt van het project en dat Solar Fields de tot nu toe gedane voorbereidingskosten niet met dit project kan terug verdienen, maar wil hierbij wel opmerken dat dit het logische gevolg is van het onzorgvuldige voorbereidingstraject van de aanbesteding.

Het kán toch niet zo zijn dat door een onzorgvuldige voorbereiding van de aanbestedingsprocedure 2,8 miljoen kWh verloren gaat en dat hogere panelen worden geplaatst dan noodzakelijk? Het Burtcomité doet daarom een dringend verzoek op haar Gemeenteraadsleden om de ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het realiseren van het zonnepark Waterlanden niet af te geven. Kies oprecht voor duurzaamheid, níet voor geld!

Manon Albinus….