PvdA-voorman Rijkens: “Raad om de tuin geleid door Solar Fields”

De Raad van de gemeente Hof van Twente is volgens de PvdA-fractie om de tuin geleid bij de besluitvorming rond het zonnepark Waterlanden.  Tijdens de besluitvormende Raadsvergadering is aangegeven dat de opstelling van de zonnepanelen niet veranderd kon worden omdat dan geen zogenoemde SDE subsidie mogelijk zou zijn. Fractievoorzitter Fred Rijkens zegt onderzoek te hebben gedaan en kwam erachter dat dat onzin is. “Om in aanmerking te komen voor subsidie ben je alleen maar verplicht om een minimale capaciteit te plaatsen” stelt Rijkens. “Als je die panelen vervolgens richting het noorden zou zetten zou dat de SDE subsidie niet in de weg staan. De noodzakelijke capaciteit die je moet plaatsen om in aanmerking te komen voor SDE subsidie is slechts 60 panelen en heeft niets met de uiteindelijke opbrengst te maken.”

Animatiefoto van Waterlanden van Solar Fields

“In Goor worden honderden panelen geplaatst dus de noodzakelijke capaciteit om subsidie te krijgen haalt men vele malen” aldus Rijkens in een persbericht. “Als we de plannen zouden inrichten zoals de omwonenden dat willen krijgen we voor 1000 gezinnen extra duurzame stroom. Dan levert de ondernemer een beetje winst in maar we doen dit alleen maar omdat we een duurzame gemeente willen worden en niet om ondernemers te spekken ook al gaat dat ten koste van de duurzaamheidsopbrengst.”

Rijkens is woedend over de, volgens hem, misleidende informatie. “Het College had zich zelf beter moeten informeren en niet alleen moeten afgaan op de informatie van deze ondernemer. “Als we doen wat de bewoners voorstellen dragen we in de eerste plaats veel meer bij aan de duurzaamheids-doelstelling maar we komen ook nog eens tegemoet aan de wensen van de buurt.”

De PvdA herhaalt nog eens de wens om de commercie verder buiten de deur te houden tenzij bewoners zelf initiatieven nemen om commerciële partijen in te schakelen. Inmiddels is al wel ingestemd met de komst van het zonnepark zoals Solar Fields voorstelt maar hebben omwonenden aangegeven in beroep te gaan.

Het huidige braakliggende terrein Waterlanden