Burgervader Vlam grondvester van paasvuur

De Boake Bouwers in Goor zijn net als hun voorvaderen noeste werkers. En toch is het ambacht anno 2017 iets minder arbeidsintensief dan halverwege de vorige eeuw. De redactie van Oald Goor stuitte op een aantal prenten uit het verleden rondom het paasvuur. Zoals deze heren in 1950 (foto). Daar nam zelfs burgervader Vlam (achterste) nog een hooivork ter hand. Tientallen jaren later werd het paasvuur steeds groter en werd er door deze heren zelfs een heuse bouwsteiger om de boake geplaatst om de stapel zo hoog mogelijk te vervaardigen. Op deze klassieke prent ziet u nog de teerton boven het paasvuur dat toen plaatsvond op de Hogenkamp. Én hier is te zien dat men in de jaren vijftig nog op chique naar het paasvuur ging. In een net pak met das. Over precies een maand, op zondag 16 april wordt het paasvuur ontstoken op erve Roelofsen aan de Deldensestraat.

Gerelateerde berichten

  • Boakebouwers door de jaren heen…10 maart 2016 Boakebouwers door de jaren heen… De redactie van Oald Goor stuitte vanochtend in de koffer met oude prenten op een paar klassieke beelden tijdens het opbouwen van het paasvuur. Waar de boake-bouwers vandaag de dag […]
  • De matadoren op de ijzers…23 november 2016 De matadoren op de ijzers… Hoewel het kwik nog flink moet dalen, zijn veel schaatsliefhebbers alweer in de ban van het ijs. Leden van de Goorse IJsclub binden op zaterdagochtend al de ijzers onder om hun klassieke […]
  • De teloorgang van het lokaalspoor5 april 2011 De teloorgang van het lokaalspoor Op de achtergrond is de niet afgemaakte brug te zien. Rechtsachterin is de Weldammerbrug. Foto: Historisch Centrum Overijssel Goor kende tot 1972 twee stations, het huidige dat toen Goor […]
  • Historische muur van leem en vlecht ontdekt (UPDATE)7 december 2017 Historische muur van leem en vlecht ontdekt (UPDATE) Een bijzondere ontdekking tijdens de vervaardiging van foto's. Het overkwam Trudie Broekman en Eugenie van Heiningen van het Goors Historisch Museum. Zij ontdekten tijdens het maken van […]
  • Goor op de ansichtkaart…28 februari 2015 Goor op de ansichtkaart… In deze maar vooral ook in de vorige eeuw is het Twentse Haagje regelmatig op de kiek gezet voor diverse ansichtkaarten. Selma Hoek stuurde de redactie een drietal bijzondere exemplaren. […]