Dekker slijpt wederom unieke steen

De Goorse stenenslijper André Dekker kan weer een uniek juweeltje toevoegen aan zijn indrukwekkende collectie. Hij is er in geslaagd een zogenoemde Rosekwarts te slijpen die voor zover bekend de grootste is in zijn soort, ooit in Nederland gepresenteerd. Rosekwarts wordt op diverse plaatsen in de wereld gevonden, is vrij goedkoop en komt hoogst zelden voor als kristallen of stukken die goed genoeg en voldoende helder zijn voor een facetsteen. Dekker kocht de ruwe steen bij een handelaar in Borne.

“Onlangs is er een nieuwe mijn op Madagaskar geopend om dit mineraal te delven en bij een handelaar in Borne kreeg ik de kans om zijn eerste partij uit deze mijn te mogen bewonderen. Daartussen zat slechts 1 steen, die helder genoeg was om tot een facetsteen geslepen te worden. De handelaar was zich niet bewust van de potentie die de steen bood en dus mocht ik hem aankopen voor slechts €10,-. aldus Dekker die er daarna mee aan de slag ging. “Uit deze ruwe steen heb ik een prachtig, helder exemplaar weten te slijpen van 22 x 17 x 16 mm met een gewicht van maar liefst 45 karaat. Na al mijn naspeuringen op het web kan ik tot nu toe concluderen dat dit de grootste, heldere en facetgeslepen Rosekwarts is, die ooit op Nederlandse bodem is vervaardigd.” Dekker wil de steen binnenkort tentoonstellen bij een plaatselijke juwelier.

Andre Dekker

 

Gerelateerde berichten

  • Dekker slijpt weer unieke steen5 juli 2015 Dekker slijpt weer unieke steen Het is een wereldprimeur voor kenners. André Dekker heeft een kristal op een dergelijke bijzondere manier weten te slijpen dat het opzien baart in de wereld van fossiel- en […]
  • Verzamelaar Dekker ontdekt uniek Tijgeroog30 maart 2016 Verzamelaar Dekker ontdekt uniek Tijgeroog André Dekker heeft weer eens een bijzondere ontdekking gedaan. De Goorse fossielenverzamelaar heeft een drie-kleurig Tijgeroog aan zijn imposante verzameling toegevoegd. De steen, die hij […]
  • Zeldzaam gesteente gevonden bij Goorse kringloopwinkel3 april 2019 Zeldzaam gesteente gevonden bij Goorse kringloopwinkel Bij kringloopwinkel Kiekeboe in Goor zijn 50 stukjes bijzonder oud gesteente binnen gebracht dat afkomstig is uit het Australische Cooper Pedy. De ontdekking werd gedaan door kenner Andre […]
  • Versteende boomstam voor even in Goor25 september 2018 Versteende boomstam voor even in Goor Hij drukt zijn neus weer aan het venster van het Goorse digitale thuis. Fossielenverzamelaar André Dekker. Hij wist afgelopen week namelijk een fors gezaagd stuk van een versteende […]
  • André Dekker slijpt exclusieve rookkwarts10 januari 2018 André Dekker slijpt exclusieve rookkwarts Hij heeft weer een voltreffer. De Goorse fossielenverzamelaar André Dekker. Hij slijpt gemiddeld zeker één bijzondere steen per jaar. En in de eerste maand van het jaar 2018 deelt hij deze […]