Har(d)t nodig…

Vorige week woensdag was het de nationale Boomfeestdag. In heel Nederland worden er dan boompjes gepland door kinderen om ze bewust te maken van hun leefomgeving en het milieu. Hartstikke leuk tijdverdrijf voor onze kids, maar natuurlijk de grootste symboolpolitiek die je maar kunt verzinnen. In Goor zijn er tijdens deze editie van de jaarlijkse boomfeestdagen maar liefst 29 (!!) bomen gepland. Een snelle rekensom leert dat ze dan nog 471 te planten bomen achter lopen om de kaalslag enigszins in te lopen die een tijd geleden is aangericht door honderden bomen neer te halen.

Ik ben trouwens zelf ook een beetje aan het experimenteren met het planten van bomen in mijn eigen tuintje. Ik ben vooral geïnteresseerd naar bepaalde kruisingen van verschillende soorten. Zo heb ik de Komseklaria naast de Vingerplant gezet. Een erg bijzonder resultaat moet ik zeggen. Mijn geldboom wil daarentegen nog niet zo goed aanslaan, maar de aanhouder wint!

Wat je ook kunt poten zijn aardappelen. En dat gaat Doors Wide Open doen aan de Deldensestraat. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ze de piepers gaan oogsten voor de gezinnen die door deze liefdadigheidsinstelling worden geholpen. Dat vind ik nu nog eens een goed initiatief. Hulde voor de eigenaar van de grond en petje af voor de mensen die daar straks het werk gaan doen. Her en der wat boompjes planten is leuk, maar dit is echt, en helaas, bittere noodzaak. Lijkt mij voor de gemeente ook een prima bestemming voor een paar extra centjes. Of zouden daar de geldboompjes ook niet zo goed aanslaan?

“Voor seks en bier zijn wij er binnen een kwartier, voor service en garantie zijn wij op vakantie.” Dat zal menigeen wellicht gedacht hebben toen ze de cijfers onder ogen kregen van onze Hermandad. In de Hof wordt namelijk maar 20 procent van de misdrijven opgelost. Ook blijkt dat ze niet altijd even snel zijn. In 85 procent van de gevallen zijn de dienders binnen een kwartier op de plek des onheils. Op dat laatste kun je ze niet helemaal afrekenen. De Hof bestrijkt een behoorlijk gebied waar afstanden best nog wel een eind kunnen zijn. Vanaf de A1, bij de Poppe, tot aan de achterlanden van Bentelo. Dat is een beste uitdaging binnen de 15 minuten. En als je dan maar met één auto in de nachtdienst rijdt, tja.

Twintig procent misdrijven oplossen vind ik eigenlijk niets zeggend. In werkelijkheid ligt dat percentage toch echt lager. Een behoorlijke hap van alle aangiften belandt namelijk in de bak “geseponeerd” en in seponeren zijn de dames en heren van Justitie erg goed. Dit ook vaak tot ergernis van oom agent op straat die er elke dag met beide benen tussenin staat. En zo houden ze u en mij voor de gek dat de criminaliteit daalt en dat het allemaal een stuk veiliger wordt. Laat u niets wijs maken mensen! Niets is minder waar…en helaas spreek ik uit ervaring.

Op 13 april mogen we mee doen aan een virtuele brainstormavond genaamd ‘Har(d)t voor Goor’. In enquête-vorm kun je dan stemmen over diverse stellingen die uiteindelijk verbeterpunten moeten opleveren voor ons centrum. Nou, ik wens de organisatie een grotere opkomst toe dan de opkomst tijdens de koopavond in ons stadshart. Opgeven is geen Optie…Otten nie…uuh ik bedoel of niet?

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag…