72 jaar verlost van de Duitse bezetters

Opdat wij nimmer vergeten. Het is vandaag exact 72 jaar geleden dat Goor werd bevrijd van de Duitse bezetters. In het voorjaar van 1945 kwam ’t Twentse Haagje in handen van de geallieerden. Een Poolse eenheid gaf Goor weer kleur op de wangen en trok op 8 april door het stadshart. De bevrijding ging niet zonder slag of stoot. Zo bliezen de Duitsers ter elfder ure nog de Hengeler-brug op. Uiteindelijk boden de Canadezen de Polen de helpende hand met tanks, waarna ook Duitse militairen ingerekend konden worden. Een feestelijke dag. Reden dus voor de redactie van Oald Goor om de helden van weleer in het zonnetje te zetten.

                       Poolse bevrijders op de kruising van de Voorstraat met de Molenstraat in de buurt van fietsenzaak Reiners.

Gerelateerde berichten

  • Goor krabbelt op na bombardement1 april 2017 Goor krabbelt op na bombardement Het zijn de eerste dagen na het bombardement in Goor. De puin wordt geruimd, de lijken van de ruim zeventig slachtoffers zijn inmiddels begraven. De eenzame fietser in het zo rustiek […]
  • Goorse filmmaker bundelt oorlogsverhalen7 april 2015 Goorse filmmaker bundelt oorlogsverhalen De Goorse filmmaker Henk Eeftink heeft n het kader van 70 jaar vrijheid de documentaire " Overleven in een onderduikershol 1940 - 1945" die twee jaar geleden werd uitgezonden door de […]
  • Gedenksteen krijgt definitief thuis op ’t Schild22 april 2015 Gedenksteen krijgt definitief thuis op ’t Schild De herinnerings-kei die ter ere van de Poolse bevrijders van Goor op 8 april werd onthuld, krijgt een definitief thuis op 't Schild. De locatie is gekozen vanwege het feit dat daar elk […]
  • 71 jaar na dato…9 april 2016 71 jaar na dato… Vorig jaar werd er in het Goorse stadshart nog uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van het Twentse Haagje, toen 70 jaar geleden. Een lange stoet aan legervoertuigen van Keep them […]
  • Twee minuten stil voor hen die ons zijn ontvallen…..4 mei 2015 Twee minuten stil voor hen die ons zijn ontvallen….. Opdat wij nimmer vergeten! En dus was ook Goor vanavond net als de rest van ons land twee minuten stil. Alle slachtoffers uit de oorlog -in het bijzonder WO II- werden herdacht. Bij het […]