Niemandsland

welbeschouwd1

Wie of wat brengt in 2011 de verlossing? Zodat we niet nog meer onheil over onszelf afroepen. Over een paar jaar staan er waarschijnlijk woningen op de plek van het zwembad en we mogen niet meer uit een glazen glaasje drinken tijdens het Schoolfeest. De ene beslissing staat wat mij betreft niet in verhouding tot de andere. De conclusie is niet minder droevig: we hebben niets meer over onszelf te zeggen. 2010 is het jaar dat Goor definitief de regie over zichzelf is kwijtgeraakt.

Op de burgemeester hoeven we niet te rekenen. De enige band met Goor die Hans Kok heeft, is de plek waar zijn bureau staat. Ik ga hier geen oordeel vellen over de manier waarop hij zijn ambt uitoefent, maar uit al zijn beslissingen blijkt de band met Goor niet overdreven warm. Natuurlijk zijn er belangrijker dingen in het leven dan het glas waaruit je één weekeinde per jaar drinkt, maar het zegt wel alles over de houding van Kok ten opzichte van Goor. Koel, verstandelijk en zakelijk.
De Goorse politici dan? Daar kunnen we kort over zijn. Zitten gevangen in een partijpolitiek web van fractieleden uit omliggende gemeenten. Zijn bovendien fors in de minderheid in de gemeenteraad.
In het jaarboek van Goorsnieuws legt voormalig burgemeester Ank Bijleveld de vinger op de zere plek: Zij vindt dat Goor best iets trotser mag zijn. Da’s nog met fluwelen tong gesproken. Mijn pen is niet zo mild: we vinden alles wel best. Laten alles gelaten over ons heen komen en maken totaal geen aanstalten om verandering in de situatie aan te brengen.
Het gevolg: we worden geregeerd door een burgemeester uit Delden, boeren uit Markelo, Hengevelde en Bentelo en kunstminnaars uit Diepenheim. We hoeven niet met de beschuldigende vinger om ons heen te wijzen, de fout ligt voor het overgrote deel bij onszelf. Apathie is de snelweg naar niemandsland. En wij hebben de goede afslag nog steeds niet gevonden.
Het is voor ons Gorenaren te hopen dat er in 2011 iemand opstaat die zegt: Tot hier en niet verder! Iemand die met maar één politiek punt op de barricades klimt:Terugdraaien die gemeentelijke hervorming!” En rap! Iemand die het besef terugbrengt dat Goor zelfbestuur verdient. Het vuur moet opgepookt worden! Of gaan we door met de karaktermoord van onze eigen woonplaats? Worden we een 13-in-een-dozijn-vinex-woonwijk? Willen we lekker zwemmen in Markelo, winkelen in Rijssen en naar het theater in Hengelo? Ik moet er godverdomme niet aan denken!

Bert Schabbink