Bezint eer ge begint…

“Ondernemersverenigingen van de Hof van Twente slaan handen ineen”. Dat was de kop van een artikel op Goorsnieuws vorige week. Het eerste wat ik dacht toen ik die zin las was: “Als het kalf verdronken is, dempt men de put”. Het gaat over het gezamenlijk investeren- en stimuleren van de lokale economie, samenwerking, en een fonds oprichten bla bla bla. We krijgen er ook weer een nieuw pasje bij in de knip, want er komt een Hofpas. Die kan dan mooi in hetzelfde vakje als de Goorse Gelukspas, het spaarkaartje van de bakker, naast de klantenkaart van de Emté, bij de strippenkaart in van de kapper én bij de pasjes in mijn knip waarvan ik al niet eens meer weet waarvan ze zijn. Ik krijg mijn portemonnee bijna niet meer dicht en dat komt zeker niet omdat er zoveel euries in zitten, kan ik u vertellen.

Maar oké, alles wat gericht is op herstel is een prima initiatief en moeten we toejuichen. Ik snap alleen niet waarom ze dat nu pas allemaal doen. Na het eerst laten vertrekken van diverse winkels en lijdzaam toezien dat de ene ondernemer na de andere failliet is gegaan. De economie is voorbij het dieptepunt en krabbelt geleidelijk aan weer op en dan pas ga je samenwerken. Dat noem ik toch echt het kalf eerst laten verdrinken. Ik dacht altijd dat je voor ondernemen óók een vooruitziende blik moest hebben?

Verder steggelt de soap in de Molenstaat ook vrolijk verder en begin ik heel die discussie eigenlijk wel vermakelijk te vinden. Een wethouder die krampachtig, en tegen beter weten in, vastklampt aan een volkomen debiele verkeersmaatregel, een Stadsraad die steeds harder begint te blaten en omwonenden die gewoon weer veel liever afgereden spiegeltjes aan hun auto willen hebben dan dat ze een stukje moeten omrijden om hun bolide op hun eigen oprit te kunnen parkeren. Leer voor de volgende keer wethouder: Ik zou zeggen: “Bezint eer ge begint”.

Die andere soap, rondom de VVV, bereikt ook zo’n beetje zijn climax. De organisatie heeft een nieuwe ster aan het front gekregen en is weer helemaal klaar voor de toekomst. Al denk ik meer aan een boekhoudkundige-ster als aan een ondernemers-ster als ik de woorden “inbedding”, “marketingorganisatie”, “vrijetijdseconomie” en “tevreden gasten zijn de beste ambassadeurs”  lees in het voorstelstukje van deze vriendelijk ogende meneer. Ik wens hem succes!

Wat ik eigenlijk toch wel het mooiste nieuws vond waren de berichten over het plan om 21 duurzame huurwoningen te gaan bouwen op ’t Gijmink. Vrij van gasaansluiting en energie-neutraal. Voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. Daar word ik nu echt enthousiast van. Hoor je nu ook maar iemand klagen over “horizon vervuiling”, “slagschaduw”, “lawaai” en andere ongein zoals altijd te horen is bij de plannen voor die verschrikkelijke windmolens? Zelfs onze enige eigen en  echte lokale energie coöperatie heeft het licht gezien en is bezig met een pilot voor het klimaat-neutraal krijgen van woningen. Als zij dat zelfs al doen… Nooit weer beginnen over domme plannen in combinatie met windturbines! Leer voor de volgende keer energie-coöperatie? “Bezint eer ge begint”.

 

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag…