Roze bril…

Mijn hersenspinsel van vorige week, over de bijeenkomst “Hard(t() voor Goor”, heeft bij een aantal mensen behoorlijk wat los gemaakt en hier en daar zelfs wat stof doen opwaaien. Dat hadden we van tevoren natuurlijk wel ingecalculeerd. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan dit onderwerp en wat meer aandacht heb kunnen genereren. Dat was Hard(t) nodig. Het was helemaal niet persé negatief over ons centrum maar heb ik wel vraagtekens gezet bij de gasten die op uitnodiging hun rede kwamen houden. En dat ik niet de enige was die zo dacht, was te zien aan de opkomst.

En natuurlijk vind ik dat jammer want ik ben een Gorenaar in hart en nieren en wens ons plaatsje het beste toe. Ik draag alle ondernemers en organisaties die willen innoveren een warm hart toe. Maar goed, ik snap sommige keuzes gewoon niet zo goed. Laten we het er maar op houden dat dat mijn tekortkoming is. Er was overigens één reactie die mij wél aansprak. Het ging over het kijken door een andere bril. Nou, ik heb mijn roze bril opgezet en kijk eens wat er uit de pen kwam rollen:

Goor is een veelzijdig ‘smelt-kroeserig’ stadje met een ietwat eigenwijze inwoner. Ze zijn terughoudend, soms wat stug maar het “ons kent ons” niveau is te vergelijken met hoe het vroeger ook altijd al was. Echt warm lopen voor dingen doen we hier niet zo héél snel, dat vinden we allemaal maar “stadse” praktijken. Je kunt ons wél lokken met voedsel en bier, dan komen we massaal. Dat heeft ons een ware geuzennaam opgeleverd in de omringende kernen. Maar goed, dat mag dan allemaal wel zo zijn, maar we zijn ook een ondernemend volkje. We hebben ontzettend veel ZZP’ers in Goor en een rijk verenigingsleven. Ook hebben we plenty supermarkten, waar je zelfs ná 19.00 uur op Goede vrijdag nog boodschappen kunt doen. Met Pasen zijn we in staat om een super gezellig festival te organiseren waar vele duizenden bezoekers op af komen. Zelfs bezoekers van ‘over de bult’ zijn gesignaleerd.

“De Gorenaar” is best wel betrokken, maar zal zich niet snel laten horen omdat de gebruikelijke garde hem steeds voor is. Bij de jeugd is er absoluut maatschappelijke betrokkenheid. Doors Wide Open heeft op de vraag van de behoefte van jongeren een jongerenvereniging opgezet; “Hofjongeren” genaamd. Een mooi initiatief waarin de jongeren zelf invulling geven waar ze maatschappelijk betrokken willen zijn en hoe ze dat vorm willen geven. Ik vind het inspirerend om te lezen dat ze graag iets willen doen voor mensen die het allemaal wat minder hebben. Dat ze graag een leuke middag willen organiseren voor ouderen in verzorgingstehuizen of een dagje uit willen met eenzame inwoners. Deze groep jongeren reageert niet op een advertentie in de krant of een oproepje op Facebook om naar een inspraakavond te komen. Deze jongeren moet je actief opzoeken en deel uit laten maken van het nemen van beslissingen. Je zet een stip aan de horizon en daar wil je met elkaar naar toe. Het helpt als ze het gevoel hebben dat ze zelf soms even mogen sturen.

Dát is Goor en de Gorenaar. Niet teveel opleggen en niet teveel dwingen voor het beste resultaat. Ga actief op zoek naar goede ideeën en maak ze bestuurder van de kar in plaats van bijrijder- en toehoorder op de achterbank. Ondanks mijn kritische woorden af en toe, ben ik trots op mijn Goor en op die eigenwijze ’tossens’ die het herbergt. Tot over twee weken.

 

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag…