Een groener en eetbaar Goor?

Goor kan goed op de toeristische kaart gezet worden als de stad groener en ‘eetbaar’ wordt. Dat is de uitkomst van een onderzoek van zes studenten van de Wageningen Universiteit. Gisteren presenteerden zij middels een interactieve tour een mogelijk nieuwe identiteit waarin er in het stadshart collectieve plantenbanken staan waar zowel de ondernemers als de inwoners verantwoordelijkheid over moeten dragen. In de stad zouden ook eetbare gewassen kunnen worden verbouwd. De studenten denken dat Goor bij de uitvoering hiervan niet alleen groener, maar ook mooier, meer bio divers, hittebestendig en milieubewuster zal worden. Bovendien zal het bijdragen aan een eigen bijzondere identiteit, aldus het zestal.

Ook de parkeerplaatsen bij de supermarkten is volgens de studenten een zeer geschikte plek om te vergroenen. Ook een evenement rondom zelf geproduceerd voedsel behoord tot de mogelijkheden. Het betrekken van inwoners, communicatie en educatie zijn belangrijke onderdelen van het advies. “Een groene stad werkt alleen als de wens leeft bij inwoners en men hieraan ook actief bijdraagt. Daarom zijn de vrijwilligers van de verschillende stadslandbouwinitiatieven in Goor betrokken.”

Educatie
Daarnaast hebben de studenten volop ingezet op een educatief programma op basisscholen waar wordt geknutseld aan insectenhotels en wordt lesgegeven over de bij. “Je kan ook bijvoorbeeld een Foodwalk organiseren of een app gebruiken om mensen te leren over eetbare planten en wanneer je ze kunt oogsten”, aldus Jonathan Filius, student van de Wageningen Universiteit.

Gemilang Haifa Khairinissa, Anna Hátsági, Antoine Brosseau, Anna Boeschoten, Antoine Brosseau en Jonathan Filiux

De opdracht is bemiddeld via de Groene Kennispoort Twente. Zij verbindt onderwijs aan praktijkopdrachten. Leerlingen kunnen leren in de praktijk en ondernemers en overheden, in dit geval de gemeente Hof van Twente, krijgen nieuwe inzichten en ideeën aangereikt. Groene Kennispoort Twente werkt met de thema’s agro & food en duurzaamheid. Onlangs is het Europese programma RUMORE gestart waar Groene Kennispoort actief bij betrokken is. Projecten zoals ‘Een Eetbare en Groene Stad Goor’ hebben hierdoor een mooie kans om uitgevoerd te worden.

Gemeente
De gemeente Hof van Twente gaat op korte termijn kijken welke onderdelen haalbaar zijn en waar mee gestart kan worden. “Dit project krijgt zeker een vervolg. We gaan kijken naar de haalbaarheid en via de Groene Metropool Twente willen we dit verder uitrollen in Twente”, aldus Frans Nije Bijvank van de gemeente Hof van Twente.

Poll
Op deze site (rechts onderaan op de homepage) is nu een poll geplaatst over de plannen van de Wageningse studenten. Goor groener en ‘eetbaar’ maken. Een goed plan? U mag het zeggen!