Hij is de grondlegger van het muziekonderwijs in Goor en baanbrekend geweest met zijn blokfluitmethode die hij in Goor introduceerde en die landelijke navolging kreeg: Barend Lutgendorff. De bevlogen oud-directeur van de Goorse muziekschool is tegenwoordig het muzikale brein in Veldhoven waar hij de scepter zwaait bij Art4U educatie. Vanuit het Brabantse luidt hij nu de noodklok vanwege de bezuiningsplannen in de Hof van Twente waarmee het muziekonderwijs volgens Lutgendorff ten onder zal gaan. “Dit kan echt niet. Ik volg het vanuit hier op de voet en ik vind dat ‘Jantje Smit vermoord wordt’. Daarmee doelt hij op de muzikale talenten in Goor en omgeving die verloren zullen gaan als het college de plannen doorzet.
“Goor staat bekend als het Volendam van het Oosten. Tal van zangers en kleinkunst beoefenaars, schoolmuzikanten en zangeressen vinden hun roots op de kruising van het Twentekanaal en het verlengde van de Diepenheimseweg. Jantje Smit wordt vermoord. Het wordt stil in de Hof van Twente. Visie op kunst en de toegankelijkheid daarvan ontbreekt kennelijk bij het politiek bestuur. Nu maar hopen dat de Raad beter weet. Een noodkreet.”
Volgens Lutgendorff is het ook economisch niet handig om het muziekonderwijs de nek om te draaien. “Gerard Marlet (Ruimtelijk onderzoeker en directeur van Atlas voor gemeenten en verbonden aan de Universiteit Utrecht, red.) heeft aangetoond dat gemeentes met kunstinfrastructuur aantrekkelijke vestigingsplaatsen zijn voor kenniswerkers. Kortom personeel dat werkt op de universiteit en in bijvoorbeeld de medische sector in Eneschede en Hengelo. Daarmee krijgt een bevolking van een plaats een goede mix.” Komende zondag is er een actiedag in De Reggehof waar docenten en leerlingen van de muziekschool hun protest laten horen in de vorm van muzikale acitiviteiten en workshops.