Eetbaar “VretteGoor”…

Volgens mij is er ergens een blik subsidie los getrokken. Met steeds groter wordende ogen zat ik het plan door te lezen wat een aantal studenten van de Wageningen Universiteit bedacht hebben. Goor moet “groener” en “eetbaarder” worden. Door de inwoners van Goor, samen met de winkeliers, verantwoordelijk te maken voor plantenbakken in het centrum zouden we groener, mooier, bio-divers, hittebestendig en milieuvriendelijker worden. Maar boven alles krijgen we hierdoor een eigen en bijzondere identiteit.

Al lezende dacht ik op een gegeven moment bij mezelf, wanneer zouden ze een oude hippie aan het woord laten? Ik zat al te zoeken naar illustrerende foto’s van Woodstock ofzo bij het artikel. Nog even en ze vragen “Social Club Hof van Twente” voor hulp om de bloembakken vol te krijgen. Ik zie onze Burgerjuf al voor me. Compleet met pretsigaret op de lip het convenant tekenen met mensen uit Wageningen, die gekleed zijn in rode spijkerbroekjes met geel bloesje en paars gelakte schoentjes. Uiteraard niet van leer want de dames en heren zijn veganistisch. En onze Burgerjuf dan als een soort van Maxima, die voor de honderdste keer een lintje moet doorknippen en net doet alsof ze het leuk vindt, maar aan alle kanten -“Ik heb hier zó geen zin aan”- uitstraalt.

Kijk, dat “eetbaar” maken van Goor kan een kans van slagen hebben. Niet door macrobiotische  spruiten te verbouwen in het centrum maar door daar een grote vetpan neer te zetten waar dikke hamburgers gebakken worden. Eten en Goor gaat goed samen, maar het moet wel gefrituurd kunnen worden, we zijn geen konijnen. Voor dat “Yin Yang” gedoe hadden ze beter naar Goor Zuid, Diepenheim, kunnen gaan. De “Jesse Klaver ideologie” vloog me om de oren in het artikel. Een kleine opsomming, leest u even met mij mee:

Een groene stad, stadslandbouwinitiatieven, insectenhotels, foodwalk, Groene Kennispoort Twente, Agro & Food en Duurzaamheid, Europees programma RUMORE, Eetbaar en Groene Stad Goor en als afsluiter Groene Metropool Twente.

Als laatste zin was te lezen: “De gemeente Hof van Twente gaat binnenkort kijken welke onderdelen haalbaar zijn”. Ik verslikte me bijna in m’n biologisch verantwoorde geteelde komkommer van verbazing. Gaat de Hof hier echt serieus naar kijken en gemeenschapsgeld aan verkwanselen? Ik denk dat met name het stukje over het krijgen van een bijzondere identiteit zeker weten wel gaat lukken…het wordt een héél bijzondere identiteit…

Maar goed, ook nog even iets wat écht belangrijk is. Afgelopen zaterdag was de open dag bij de schoolfeestloodsen. Burgers en buitenlui (lees Gorenaren en opvallend geïnteresseerden van over de bult) konden een blik werpen op de voortgang bij de verschillende groepen wagenbouwers. Nu stond er ook een standje om vrijwilligers te werven voor bardiensten tijdens het feest der feesten. Er is een behoorlijk tekort aan mensen om iedereen van foezel te voorzien tijdens primetime. Zal ik eens gek doen? Wie van mijn grootste criticasters, wie van mijn grootste tegenpolen, wie van die mijn bloed soms wel kan slurpen, gaat met mij samen een bardienstje draaien tijdens Schoolfeest?
Schoolfeest verbroedert…toch?

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag…