Goorse ‘Bakker’-klok uit 18e eeuw in Historisch Museum

Het stond al heel lang op het verlanglijstje van het Goors Historisch Museum om een originele klok van de Goorse klokkenmakers uit het zeventiende- en achttiende-eeuwse klokkenmakersgilde te bemachtigen en nu is het zover. Mede dankzij financiële bijdragen van enkele particulieren en de Stichting Fonds 1819 is het gelukt een originele ‘Bakker-klok’ uit 1773 aan te schaffen.

De stoeltjesklok uit 1773, gemaakt door Carel Willem Bakker, nu in het Goors Historisch Museum

Twee eeuwen lang woonden en werkten in Goor drie geslachten klokkenmakers die bezig waren met het maken en ontwikkelen van kerkuurwerken, stoeltjes- en staartklokken en staande horloges: De Spraekel-, Ter Swaek- en Bakker-klokken. Tussen deze drie geslachten bestond een familiebetrekking. De kneepjes van het vak werden aan elkaar doorgegeven. De Goorse klokkenmakerij begon omstreeks 1620 met de gebroeders Jacob en Willem Spraekel en eindigde met de twee zonen van Carel Willem Bakker rond 1830. De leden van deze families worden nu gezien als zeer gekwalificeerde (toren) uurwerkmakers en als pioniers op het gebied van de zogenoemde stoeltjesklok.

 

Gerelateerde berichten

  • Goors museum gaat verkopen12 november 2017 Goors museum gaat verkopen Het Goors Historisch Museum houdt komende zaterdag een verkoop van oude boeken, textiel en voorwerpen. Het gaat hierbij om dubbele exemplaren en dingen die niet, of niet meer, in de […]
  • Tentoonstelling doopjurken in Goors museum16 mei 2017 Tentoonstelling doopjurken in Goors museum ‘Mooi! gedoopt’, zo heet de tentoonstelling over doopjurken die vanaf vandaag in het Goors Historisch Museum te zien is. Daar zijn vitrines ingericht met een dertigtal doopjurken waarvan […]
  • Graftrommelexpositie weer open na grondige opknapbeurt28 mei 2018 Graftrommelexpositie weer open na grondige opknapbeurt De Graftrommel-expositie van de stichting Historisch Goor is weer te bezoeken voor het publiek. De aula van de begraafplaats aan de Markeloseweg heeft na de lekkage van afgelopen winter […]
  • Rudolf Walhof-foundation bezorgt Historisch Goor nieuwe werkplekken29 juli 2017 Rudolf Walhof-foundation bezorgt Historisch Goor nieuwe werkplekken De medewerkers van de Stichting Historisch Goor kunnen de geschiedschrijving van het Twentse Haagje nu voortzetten vanaf fonkelnieuwe werkplekken in het museum in de Stationslaan. De […]
  • Goors museum tien jaar erkend30 juli 2017 Goors museum tien jaar erkend Er komt een speciale tentoonstelling rondom het feit dat het Goorse Historisch museum dit jaar het 10-jarig bestaan als erkend museum viert. Dat werd duidelijk tijdens het bezoek van […]