De klant die zich niet altijd gedraagt als Koning…

Uitsmijters, bouncers, The A-team, afgekeurde stadswachten, sjappies, droeftoeters, wannabe cops en Soweco-boys. Dit is zo maar een kleine opsomming van hoe sommige mensen mij en mijn collega’s noemen in het weekend als we ons werk uitvoeren in talloze disco’s, kroegjes en feesttenten. Allemaal negatieve benamingen voor een job die we allemaal, helaas, steeds belangrijker gaan vinden in deze tijden: het vak van beveiliger/horecaportier. Gaat er onverhoopt toch iets mis? Dan hebben wij gefaald. Dan hebben we niet niet goed opgelet en ligt het aan onze inschattingscapaciteiten. “Je hebt de verkeerde te pakken, ik heb niets gedaan”, is voor ons een veel gehoorde zin. “Waarvoor staan jullie hier eigenlijk, jullie doen toch niets”, is er ook zo’n één.

Weet je wat wij hier de hele avond doen, irritant mannetje, die dat laatste glaasje niet had moeten drinken en dat pilletje beter in het zakje had kunnen laten zitten? Wij zijn hier voor jouw veiligheid, voor jouw welzijn. Zodat jij morgen aan de keukentafel tegen papa en mama kunt zeggen dat je een fantastische avond hebt gehad. Wij zorgen ervoor dat jouw moeder ’s nachts weer lekker verder kan slapen als jij veilig thuis bent gekomen. Als je niet weet waar de wc’s zijn, loop ik even met je mee om je ze te wijzen. Hetzelfde doe ik voor je als je de garderobe niet kunt vinden. Ik ben jouw gastheer. Als je stiekem zit te roken in de zaal, begeleid ik je met plezier naar de speciaal voor jouw ontworpen rookruimtes om daar verder te gaan met je ongezonde hobby. Verder “no hard feelings” hoor. Ik ben ook jong geweest.

Als je hoofdpijn hebt gekregen van de té gekke muziek in onze disco, heb ik altijd wel een paracetamol voor je bij me. Mocht je een kleine verwonding hebben opgelopen door een ongelukkige valpartij, help ik je in onze speciaal ingerichte EHBO kamer. Elk jaar volgen we herhalingslessen omdat jouw welzijn ons aan het hart gaat. Zijn je verwondingen ernstiger? Geen nood, we zijn wel iets gewend en hebben aanvullende opleidingen gevolgd om jou desnoods ook te kunnen reanimeren. We hebben zelfs daarvoor een hele dure machine aangeschaft die jouw kans om te overleven groter maakt. Als jij “out” gaat door overmatig drugsgebruik, ben je bij ons in goede handen. We weten wat we moeten doen. Als er brand uitbreekt, zorg ik dat jij veilig buiten komt. Ik zet hiermee dikwijls m’n eigen veiligheid even aan de kant, voor jou…want ik geef om jouw welzijn. Ook hiervoor moet ik elk jaar even naar school om er zeker van te kunnen zijn dat ik kan presteren wanneer jij mijn hulp nodig hebt.

Als jij iets te diep in het glaasje hebt gekeken en zelf niet meer kunt lopen, draag ik jou naar een plek waar jij en jouw spulletjes veilig zijn. Dat je daar bij aankomst je maaginhoud over mijn broek en schoenen deponeert, neem ik voor lief. Met water kunnen we een boel schoonmaken. Ik geef je zelfs een schoon en droog T-shirt. Ik zorg ervoor dat we je ouders of vrienden bellen zodat jij veilig thuis komt en geen ongelukken maakt onderweg. Want weet je? Ik geef om jouw welzijn!

En ja, eerlijk is eerlijk. Als jij een uur lang, op een meter bij mij vandaan irritant doet, mij uitmaakt voor kankerlijer, mijn collega’s, mij en mijn gezin bedreigt met de dood. Mij slaat, schopt, duwt en bespuugt ? Ook dan geef ik nog steeds om jou en mag je blij zijn dat je alleen een corrigerend tikje krijgt. En zelfs om dát goed te doen, oefenen we regelmatig met échte politiemensen om het ook echt bij een kleine correctie te hoeven laten. Want weet je? Wij geven om jouw welzijn.

Namens Niels uut Goor,

een fijne dag !

O ja: Wie gaat er nu met mij een paar uurtjes bier tappen tijdens het schoolfeest op zaterdagavond van 19.00 uur tot 21.30 uur? Meld je aan via ln.swueinsroognull@eitcader. We maken er een mooi feestje van en daarna samen een poar neem’n.