Het ligt in je eigen hand…

De centrale examens, voor de laatstejaars studenten, zijn voorbij en de diploma’s zijn uitgereikt. Prachtig om de trotse gezichten van onze leerlingen en hun ouders te zien als de handtekening onder het begeerde document wordt gezet. Jullie hebben het dubbel en dwars verdiend en hard gewerkt. Hier doen we het allemaal voor, dat is ons product; jong volwassen mensen aan een goed papier helpen waar ze verder mee kunnen. Ook de proefwerkweek voor de andere leerjaren is bijna voorbij en daarmee is het einde van schooljaar 2016/2017 in zicht. Er rest nu niets anders dan boeken inleveren, het rapport ophalen en natuurlijk zo langzamerhand gaan voorbereiden op de welverdiende en lange zomervakantie.

Maar voordat we met z’n allen met de beentjes omhoog kunnen aan de Spaanse Costa’s, zijn er altijd nog van die klusjes die moeten gebeuren. Nu het schoolgebouw erg leeg is, waar het anders vaak op een drukke mierenhoop lijkt, vallen dingen meer op dan anders. Zo heb ik al diverse stickers en handgeschreven tekstjes in toiletten en op spiegels gespot. Ik vraag me werkelijk wel eens af hoe ze d’r bij komen. Bij de urinoirs teksten als: “Neerlands toekomst ligt in je eigen hand”, “Hoe ver kom jij?” en “Geen paniek! Van boven ziet alles er kleiner uit”. Op de damestoiletten: “Smile, je verliest gewicht”, “Binnenkort verwacht op YouTube” en “Lifejacket under your seat”. Iemand anders had er met hanenpoterig handschrift onder gezet: “Waarom betaal ik eigenlijk schoolgeld? Om huiswerk te krijgen?”

Voor leerlingen die af en toe buiten de lijntjes lopen heeft meneer Kremers een aparte ruimte waar ze even tot rust kunnen komen of hun gespijbelde tijd kunnen inhalen. U zult waarschijnlijk wel begrijpen dat dit niet de meest populaire ruimte is binnen de school. Ook daar kwam ik bij het opruimen teksten tegen die niets tot de verbeelding over lieten. “Als ik later m’n opleiding af heb, word ik BAAS van die Kremers en mijn wraak zal zoet zijn!” En ook een leuke: “Hij schrijft altijd wel grappig, maar alles is gelogen! Like hem niet op FB!”  Of: “Mijn vader kent hem wel van vroeger…met boeven vang je boeven”. Daar heb ik maar onder geschreven: “Nou, dat klopt wel aardig en zegt waarschijnlijk ook iets over je papa! #LOL #YOLO
#OMG # SWAG”.

Van de week kwamen ook een paar Mavo leerlingen even bij mij buurten om te vertellen dat ze geslaagd waren en volgend schooljaar de Havo gingen proberen. Ohh, nee toch! Net nu ik volgend jaar een dagje minder wou gaan werken beslissen jullie hier nog twee jaar te blijven? Nou, nou meneer, niet zo negatief he! Het is gewoon heel erg goed voor onze “zelfontplooiing”.

Heel knap van jullie hoor en uiteraard kun je altijd rekenen op mijn hulp, maar of jullie “zelfontplooiing” nu wel zo bevorderlijk is voor mijn eigen “ontplooiing” qua rimpels……?
Namens Niels uut Goor,

een fijne dag…

 

Volgende week dinsdag mijn laatste column van dit seizoen. Begin september ben ik er weer met frisse inspiratie, inclusief hoog “luis in de pels” gehalte. Waar zullen we het volgende week eens over hebben? Verzoekjes?

Gerelateerde berichten

  • Informatie-avond voor ouders nieuwkomers Waerdenborch1 november 2021 Informatie-avond voor ouders nieuwkomers Waerdenborch Scholengemeenschap De Waerdenborch organiseert komende woensdag een informatieavond voor ouders van leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Goor en omgeving. Tussen 19:00 uur en […]
  • Back in business…2 maart 2021 Back in business… De voorjaarsvakantie is voorbij en daarmee komt eindelijk ook deels een einde aan de digitale ophokking van tienduizenden middelbare scholieren. Ik kan je niet vertellen hoe fijn het is […]
  • Onderwijs, elke dag anders…31 oktober 2017 Onderwijs, elke dag anders… Al jaren ben ik werkzaam in het onderwijs. Ik heb de mooiste job van de wereld. Elke dag jeugd om me heen met allemaal eigen karakters en eigenaardigheden. Ik geniet van de onbevangenheid, […]
  • #‎pasopmeneerkremerszitookoptwitter22 november 2016 #‎pasopmeneerkremerszitookoptwitter Al jaren ben ik werkzaam in het onderwijs en ik vind dat ik daarmee de mooiste baan van de wereld heb. Ik zie veel overeenkomsten met de leerlingen en mezelf. Allebei moeite hebben met in […]
  • Heimwee…27 augustus 2019 Heimwee… De vakantie zit er op en sinds gisteren is het weer 'bussines as usual'. Vorige week was ik al even begonnen om de eerste zaken weg te werken om fris van start te kunnen gaan in het […]