Groothengel over transparantie en communicatie

Carel Groothengel is weer eens in de pen geklommen om zijn visie te geven op de politiek in Goor en de overige kernen. Deze keer schrijft hij in een open brief aan deze site over allerhande kwesties die volgens hem verbeterd kunnen worden. Communicatie is hierin volgens hem zeer belangrijk.

Open brief 

Het huidige College van de gemeente Hof van Twente heeft een groot probleem op het gebied van burgerparticipatie, communicatie en transparantie.

Daarbij verwijs ik naar het collegeprogramma van 2014 – 2018

Als punten staan daar onder andere genoemd:

Hierbij zoeken wij actief de samenwerking en staat onze deur open voor initiatieven uit de samenleving. Onze houding is die van een faciliterende overheid. Een overheid die open staat voor kansen, transparant is en bovenal een betrouwbare partner is en blijft.

Borgen Participatie en stimuleren burgerkracht. Hof van Twente zal enerzijds haar beleid participatief voorbereiden (burgerparticipatie) en anderzijds actief open staan voor initiatieven uit de samenleving (overheidsparticipatie).

Verkennen Project Van Kollaan – Spoorpark en na een positief besluit ontwikkelen en realiseren. Kansen voor de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en infrastructuur zijn bijvoorbeeld de plannen voor de ontwikkeling van het Spoorpark in combinatie met het opwaarderen aan van de Van Kollaan en het verleggen van een deel van de Bunschotenstraat te Goor.

Opstellen communicatiestrategie. Onze nieuwe rol als facilitator en begeleider vraagt ook om een goede communicatieve aanpak; persoonlijk, duidelijk en transparant.

Als ik vervolgens zie hoe o.a. bij de windmolen, het zonnepark Waterlanden, nieuwbouw school in Markelo en de Molenstraat wordt omgegaan met burgerparticipatie, communicatie en transparantie dan denk ik mooie woorden maar breng ze dan ook werkelijk in praktijk. Wat daarbij mis gaat in de Hof is de volgorde die het College hanteert. Men heeft het allemaal al zo’n beetje uitgedacht en dan mag de burger aan het woord. Maar dat is oude wijn in nieuwe zakken. Waar het om gaat is dat de inwoners van deze gemeente voordat de gemeente al weet wat ze wil om tafel zit. De volgende mooie zaken staan al weer in de steigers zonder dat de hierboven beschreven punten actief toegepast worden.

Mijn advies is dan ook niet zulke hoogdravende punten in het collegeprogramma te zetten als je toch niet van plan of in staat bent om ze toe te passen. De afkeer van de burger over de politiek wordt dan alleen nog maar groter. Ga er nou gewoon eens vanuit dat deze gemeente van onze burgers zelf is en stel je bescheiden op. Geeft duidelijk kaders bijvoorbeeld over het beschikbare geld maar bepaal vooraf niet hoe het er ongeveer uit moet zien. Heb nou eens vertrouwen in die burgers.

Carel Groothengel, volger van raadsvergaderingen en schaduwfractielid van de PvdA Hof van Twente.